Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te bewegen worden de spieren sterker en voorkomt u dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder. Begin rustig aan en breid het bewegen steeds verder uit.
Zorg voor voldoende beweging
Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.
Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen.
Wat te doen bij stijve spieren
Dit kan je doen door je spierspanning te verlagen. Je verlaagt je spierspanning door strekoefeningen of door je houding regelmatig te veranderen. Een goede werkhouding is sowieso belangrijk.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D én omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten.
Eet dagelijks lijnzaad en noten (walnoten, hazelnoten, amandelen). Geniet twee tot drie keer per week van vette vis (sardines, zalm, haring en makreel). Vitamines A, C, E, K, carotenoïden en polyfenolen zijn antioxidanten die uw gewrichten ten goede komen.
Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Een goede maat is 5 dagen per week een 30-tal minuten sporten. Volgende sporten komen daarvoor in aanmerking: flink wandelen (tegen 5 à 6 km per uur, dus niet slenteren), fietsen, rustig joggen, zwemmen, dansen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Heermoes: helpt bij het behoud van soepele gewrichten, is goed voor het kraakbeen en draagt bij aan een goede botopbouw. Moerasspirea: zorgt voor een goede gewrichtsfunctie. Berk: zorgt voor een natuurlijke reiniging, ondersteunt de lever-, nier- en spijsverteringsfunctie.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Je kent ze wel: klassieke wrijfmiddelen die goed zijn voor stijve, stramme spieren en voor soepele gewrichten. Het bekendste wrijfmiddel is toch wel tijgerbalsem, maar de béste wrijfmiddelen maken we natuurlijk zelf. Spierliniment en Spier- en gewrichtsbalsem zijn klassieke wrijfmiddelen van onze eigen hand.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Op een gezonde manier voldoende calcium binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door het eten van sardientjes, amandelen, rozijnen of kruisbloemige groenten zoals spruitjes, broccoli en boerenkool. Sommige mineraalwaters zijn eveneens een goede bron van calcium.