Hoe lang duurt de busrit van Amsterdam naar Zagreb? De gemiddelde reistijd van Amsterdam naar Zagreb is ongeveer 1d , maar de snelste bus doet er ongeveer 20u 10m over. Dit is de tijd die nodig is om de 1088 km tussen de twee steden te overbruggen.
Deze kost zo'n 1.20 tot 1.50 euro per kilometer voor een chauffeur met 3 passagiers. Ookal zijn deze transfers duur, je weet tenminste wel vantevoren precies wat je moet betalen.
De busservice is Kroatië is erg goed, bijna ieder plaatsje kan met de bus bereikt worden. Nu de nieuwe snelweg grotendeels af is, is reizen per bus ook een goede manier om reistijd te besparen. Tussen grote steden zoals bijv. Zagreb en Split rijden sneldiensten die meestal in goede conditie en comfortabel zijn.
Het busvervoer in Kroatië is in handen van particuliere vervoersbedrijven. Deze rijden met Express bussen of Intercity bussen tussen de grote steden. De Intercity en Express bussen zijn comfortabel en snel.
De beste manieren om u in Kroatië te verplaatsen zijn per auto en, van en naar de eilanden, per veerboot.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Internationale treinen naar Kroatië
Dit zijn de belangrijkste internationale treinen van en naar Kroatië: EuroCity (Dagtrein) Frankfurt – München – Salzburg – Villach – Ljubljana – Zagreb. Nachttrein (EuroNight) Zürich – Innsbruck – Villach Ljubljana – Zagreb. Nachttrein (zomerperiode) Boedapest – Zagreb – Split.
De prijs van een taxirit is relatief laag en elke taxi heeft een meter. Het starttarief is ruwweg 25 kuna (iets meer dan € 3) en dan een euro per km, je moet vaak wat betalen voor bagage, ongeveer 5 kuna per stuk. Op zon- en feestdagen en 's nachts zijn de prijzen ongeveer 20% hoger.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
In Slovenië betalen ze met de euro. Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt.
Populaire verbindingen in Kroatië
5 uur 29 min. 3 uur 40 min. 54 min. De reis van Zagreb naar Split duurt 6 uur per InterCity, en 8 uur met de nachttrein.
In heel Europa rijden nog steeds tal van treinen waarmee de auto en de motor mee kan. Onder Nederlanders zijn de autoslaaptreinen vanuit Düsseldorf populair. Voor Noord-Nederland kunnen ook de autoslaaptreinen vanuit Hamburg interessant zijn. Ook elders in Europa rijden nog steeds autotreinen.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Kroatië heeft grotendeels een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat. De invloed van de zee is hier veel minder aanwezig. Het meest oostelijke deel van Kroatië heeft een gematigd landklimaat.