De plaats en hoogte van de vlaggenstokhouder mag u zelf bepalen. Doorgaans wordt de vlaggenstokhouder op ongeveer 200 centimeter vanaf de grond op de gevel gemonteerd. U kunt er ook voor kiezen om de vlaggenstokhouder net onder het raam van de eerste verdieping te monteren.
Over het algemeen wordt een vlaggenstokhouder geplaatst op een hoogte van 1,5 tot 2 meter vanaf de grond. Het is ook belangrijk om de vlaggenstokhouder stevig te bevestigen met behulp van schroeven en pluggen om ervoor te zorgen dat deze veilig en stevig blijft zitten.
- Welke afmetingen van de Nederlandse vlag zijn er? Er zijn 8 soorten afmetingen, de meest voorkomende is 100x150cm voor een vlaggenstok voor aan de gevel.Voor de vlaggenmast wordt veelal 150x225cm(5/6 mast) of 200x300cm (7/8 mast) gebruikt.
Houd als vuistregel aan dat de mast tussen een meter en een halve meter korter moet zijn dan de nok van het pand. Op die manier is de mast het mooist. De gemiddelde hoogte van een verdieping is 3,5 meter.
Het formaat vlaggenstok
Bij een gemiddelde woning in Nederland volstaat een gevelstok van 2 meter. Dat klinkt misschien lang, maar dat valt reuze mee. Heb je veel ruimte om je huis of een groot huis? Dan kun je overwegen een langere vlaggenstok te bestellen, zodat de vlag goed opvalt.
Om te beginnen bepaalt u de hoogte van de nok van uw woning.Trek hier een halve tot een hele meter vanaf. Dit is de ideale hoogte voor uw vlaggenmast. Een voorbeeld hiervan: uw nok van uw woning is 8 meter hoog.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in.De vlag hang je dan op aan de lus. Wil je liever geen gaten in de muur boren?
De 6 meter mast is de meest gekozen hoogte bij woonhuizen, hierbij hoort een vlag van 150x225 cm. Hebt u echter een beetje meer ruimte in uw (voor)tuin waar de mast komt te staan, dan is een 7 meter mast ook een goede keuze! In een mast van 7 meter hoog hoort een vlag van 200x300 cm.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
Waarom de vlag omgekeerd? Met het gebruiken van de Nederlandse vlag wordt een nationaal symbool geclaimd; een vlag van iedereen. Het omdraaien ervan geeft de boodschap dat het land in nood verkeert. Bovendien is de vlag een middel dat iedere Nederlander herkent en daarom de aandacht trekt.
Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Van oorsprong heeft het omkeren van een vlag niks met protest te maken: het was een noodsignaal. "Het werd vroeger op zee gebruikt om te laten zien dat een schip in nood was", vertelt vlaggenexpert Theun Okkerse van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde.
Mensen vragen zich vaak af waarom de vlag na zonsondergang niet mag blijven hangen. Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen.
Nederland is een van de weinige landen die geen wettelijke regels kent voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen.
Allereerst moet u de vlag volledig omhoog hijsen.Vervolgens haalt u de vlag langzaam naar beneden.Wanneer deze halverwege is, bindt u de vlaggenlijn vast. Uw vlag hangt halfstok.
Een vlaggenmast in een tuin van een particulier of bedrijf valt onder artikel 2, onderdeel 14 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Op grond van dit artikel is het toegestaan om één vlaggenmast (van maximaal 6 meter hoog) per erf zonder omgevingsvergunning te plaatsen.
Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd.
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen.
Een belangrijk doel van het uithangen van een vlag is de aandacht van voorbijgangers trekken. Plekken met veel toeloop (bijvoorbeeld een winkelstraat) of een parkeerplaats langs een openbare weg (waar dus veel auto's passeren) zijn strategisch uitstekende plaatsen.