De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden. Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.
Heerlijke zoete witte wijn uit Duitsland, met een inhoud van 750ml. In de smaak is Perzik, peer en vlierbloesem duidelijk terug te vinden.
Auslese is de aanduiding voor een bepaald type Oostenrijkse en Duitse wijn. Het woord kan misschien wel het beste worden vertaald met uitgelezen, uitgezocht, waarbij lezen (NL) en lesen (D) beide zoeken betekent. Daarnaast heeft het Duitse woord lesen ook de betekenis oogsten.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.
Moezelwijn is een zoete witte wijn met een frisse en fruitige smaak.
(Formule: zuren + 10 tot maximaal 18). Lieblich (zoet). Deze wijnen hebben een hoeveelheid restsuiker die hoger ligt dan de normen voor halbtrocken, maar niet meer dan 45 gram per liter bedraagt. Lieblich wordt soms ook wel aangeduid als halbsüss (halfzoet).
Kabinett is een kwaliteitslabel voor wijnen die niet met suiker zijn aangezoet (chaptalisatie verboden) en vertrekken van een druivenmost met minimaal 70 tot 85 graden Oechsle, afhankelijk van wijnregio en druif. Oechsle is een maat voor mostgewicht.
Het is een vreemde kop, maar fijnbitter is de letterlijke vertaling van Feinherb, de smaakaanduiding die vele Moselproducenten gebruiken voor wijnen die niet droog, maar ook niet heel zoet zijn.
zoete wijn in Duits vertaalt naar: Dessertwein, süßlicher Wein (2 vertalingen totaal).
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Hugo is officieel een cocktail. Het is een beroemd aperitief afkomstig uit het Bolzano in het Italiaanse Zuid-Tirol. Overal in deze regionen kent men Hugo en staat het trots op de drankenkaart. Ze mixen het zelf, met spumante uit de regio.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
Beerenauslese is een classificatienorm voor wijnen in Duitstalige wijnbouwgebieden. Deze wijnen hebben minimum voorgeschreven kwaliteitseisen waaronder de dichtheid van de gebruikte most (uitgedrukt in °Oechsle). In Duitsland loopt dit op tot ongeveer 125 graden.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
Een algemene stelregel: wijn is droog tot 4 gram/liter restsuiker. Daarnaast mag een wijn ook nog droog heten als deze maximaal 9 gram/liter restsuiker heeft én een zuurgehalte dat hooguit 2 gram/liter lager ligt dan de hoeveelheid restsuiker. Zo blijft de smaak “droog”.
De Moezel strekt zich in Duitsland uit tussen Koblenz en Trier (Rijnland-Palts). De streek is bekend om zijn voornamelijk witte wijnen van de Riesling, Elbling en Müller-Thurgau druiven. De meeste wijnen zijn halfzoet of zoet, maar de laatste jaren neem het aantal droge wijnen toe en bedraagt thans zo'n 41%.
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter. Ze kunnen gedronken worden bij hoog zoete desserts, maar ook bijvoorbeeld bij foie gras.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Met stip op 1 staat bij mij Brachetto d'Acqui. Ik was verkocht toen ik dit in de zomer van 2018 in Acqui Therme, Italië voor het eerst dronk. Brachetto is een dessertwijn die ook heerlijk is als aperitief. De wijn heeft maar 5% alcohol en is een beetje vergelijkbaar met Moscato d'Asti: zoet en verfrissend.