Controleer tenminste elke minuut de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.
Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden. Leg daarvoor een hand met gespreide vingers op de bovenbuik net onder de borstkas met je vingers naar het hoofd wijzend.
Bij een bewusteloos slachtoffer bel je altijd 1-1-2. Er zijn twee soorten slachtoffers, namelijk met een (normale) ademhaling en zonder een (normale) ademhaling. Bij een slachtoffer met een (normale) ademhaling handel je als volgt: Zijn er omstanders in de buurt?
Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker. Laat een AED halen als deze beschikbaar is. Volg de instructies van de centralist en de AED.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Kijk, voel en luister of er een (normale) ademhaling aanwezig is: Kijk of er regelmatige bewegingen zijn van de borstkas en bovenbuik die kunnen passen bij ademhaling. Voel of er een luchtstroom is bij de mond en neus van het slachtoffer. Luister of er geluiden zijn die passen bij een normale ademhaling.
Geef 2 beademingen
Adem normaal in, plaats je lippen rond de mond van het slachtoffer en sluit die goed af. Adem in één seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Herhaal dit, zodat je totaal 2 beademingen geeft binnen 10 seconden.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Start de reanimatie:
Geef 30 borstcompressies. Druk in het midden van de borstkas. Druk de borstkas 5-6 cm in. Druk 100-120 keer per minuut.
De ademhaling kan variëren onder invloed van inspanning, ziekte, pijn of stress. Tel de ademhaling gedurende 30 seconden en vermenigvuldig de uitslag met 2. Tel een abnormale ademhaling gedurende 1 minuut. Houd de polsteller of horloge op ooghoogte.
Kijk, luister en voel
Wanneer een slachtoffer in stabiele zijligging ligt, dient men tenminste elke minuut de ademhaling te controleren middels kijken, luisteren en voelen. Daarvoor zijn verschillende technieken. Belangrijk is dat de hulpverlener overtuigd is dat het slachtoffer een normale ademhaling heeft.
Wat is het? Een persoon is bewusteloos wanneer hij het bewustzijn heeft verloren. De persoon reageert dan niet meer op prikkels uit zijn omgeving. Je kan een bewusteloze persoon niet wakker maken.
Coma is een vorm van bewusteloosheid. Voor andere mensen lijkt het alsof je heel diep slaapt: je reageert niet meer op hun stem of wanneer ze je aanraken. Zelfs als iemand je hard knijpt, zul je hier meestal niet op reageren zoals je normaal zou doen.
Een flauwte herkennen
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.
Adem normaal in en sluit je mond goed om de mond van het slachtoffer. Denk aan het happen in een appel maar dan zonder tanden te gebruiken. Blaas gedurende 1 seconde gelijkmatig lucht in de longen van het slachtoffer. Kijk tijdens het inblazen of de borstkas iets omhoog komt.
Een ademfrequentie van 6 tot 8 per minuut is genoeg. Veel mensen ademen echter sneller; 10, 12, 14, 16 tot wel meer dan 20 x per minuut.
Als een kind met een luchtwegbelemmering door een vreemd voorwerp bewusteloos is of wordt: Leg het kind op een harde platte ondergrond. Roep hulp of laat hulp halen -112 bellen - als dit nog niet is gebeurd. Laat het kind niet alleen in dit stadium.
De nadruk hoeft hierbij niet op het inademen door de neus te liggen! Probeer 2 keer zo lang uit te ademen als in te ademen. Dus bijvoorbeeld 2 seconden in te ademen, 4 seconden uit te ademen. Als de ademhaling tot rust is gekomen, zit er vaak een (kleine) pauze tussen uw uitademing en inademing.
Cheyne-Stokes-ademhaling is afwijkend patroon van de ademhaling dat een teken is zuurstoftekort of drukverhoging in de hersenen. Dit ademhalingspatroon wordt onder andere gezien bij herseninfarcten en hersenbloeding. Bij gezonde mensen wordt het soms gezien tijdens slaap op grote hoogte.
Een juiste ademhaling in rust heeft een ritme van 4 tellen uitademen, 2 tellen rust en 2 tellen inademen. Dan is een ademfrequentie van 6 keer per minuut voldoende voor rust in lijf en brein. Vooral de twee tellen rust geven ontspanning.