Hier vind je een overzicht van veel voorkomende huidproblemen en welke basisolie het beste helpt: Droge huid: kokosolie, amandelolie, arganolie of avocado-olie. Vette of onzuivere huid: jojoba-olie, olijfolie of zwartzaadolie. Geïrriteerde huid: abrikozenpitolie, arganolie of zonnebloemolie.
Kokosolie is hydraterend en beschermt je huid tegen uitdroging. Het is een lichte olie die niet diep intrekt en verkoelend werkt. Het is vooral een hele goede olie om als aftersun te gebruiken.
Lavendel etherische olie: geschikt voor een onrustige huid en heeft een kalmerende werking waardoor je huid minder geïrriteerd raakt, verlicht jeuk en puistjes, zuivert de huid. Tea Tree etherische olie: geschikt voor kleine wondjes voor zowel het gezicht en lichaam versneld het genezing proces.
Jojoba-olie
Net als druivenpitolie is ook deze olie rijk aan antioxidanten en gezonde vetten. De olie wordt na het aanbrengen onmiddellijk in de huid opgenomen waardoor rimpels en fijne lijntjes afnemen.
KOKOSOLIE
Ook kokosolie wordt veel gebruikt in de keuken, maar net zoals de zonnebloemolie is het ook een goed middel tegen een droge huid. Deze olie bevat heel wat vetzuren die een beschermende laag bieden wanneer je deze op je huid smeert.
Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.
Huid- en gezichtsolie en zijn toepassingen
Daar is niets mis mee want een olie is zuinig in gebruik en maakt de huid zacht en soepel en kan je helpen bij een droge gevoelige huid, acne maar ook fijne rimpeltjes. In oliën zitten vaak stoffen die kalmerend of ontstekingsremmend werken.
'Binnen de families van crèmes en oliën bestaan al gigantische verschillen', zegt Geusens. 'Omdat een crème ook een waterfase heeft, kunnen er actieve ingrediënten aan toegevoegd worden. Bij een olie is dat beperkt tot vetoplosbare actieve ingrediënten. Daarom vind ik dat de huid meer gebaat is met een crème.
Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie, Zonnebloemolie en Tea tree olie werken allemaal uitstekend in het balanceren van de vette huid en helpen om uitdroging van de huid (wat kan leiden tot meer olieproductie) te voorkomen.
Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.
Lavendelolie is een populaire, veelzijdige en heerlijk kalmerend geurende essentiële olie. Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
De moleculen van de essentiële vetzuren zijn te groot om diep door te dringen in de huid, om daar hun werk te doen. Het enige effect dat je bereikt met olijfolie op je huid smeren is dat je de huid volledig afsluit. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet uit de huid kan verdampen en de huid niet uitdroogt.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Jojoba werkt onder meer als doeltreffende make-up verwijderaar, om je wimpers te sterken en bij zowel acne als een droge huid. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen. De olie wordt al sinds de jaren zeventig in huidverzorging gebruikt, maar beleeft ineens meer momentum.
Het enige echte verschil is dat een olie in het haar trekt en de serum een laagje om je haar aanlegt om te verzorgen en te beschermen.
Baby olie is een milde, hydraterende en vaak hypoallergene olie. Dat betekent dat de olie weinig tot geen stofjes bevat die een allergische reactie op kunnen roepen. Deze olie is daarom erg geschikt voor de droge en gevoelige huid.
Olie is een voedingsbron voor de groei van bacteriën en gisten die acne veroorzaken. Het spul kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je poriën verstopt raken, waardoor je acne verergert. Olijfolie is dus niet ideaal voor een huid met neiging tot acne. Ook maakt het je huid een stuk vetter.
Welke olie het beste is verschilt per persoon en per probleem. Arganolie is in principe geschikt voor elk huidtype en dus ook voor een droge huid. Wanneer je echter last hebt van een extreem droge huid kun je toch beter kiezen voor amandelolie. Deze is hier namelijk net iets meer geschikt voor.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.