Chocolade is gevaarlijk voor vogels omdat het de giftige stof 'theobromine' bevat. Deze stof kan bloedingen in de luchtwegen of zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen.
Chocolade. Chocolade is één van de zaken die een vogel nooit in zijn snavel zou mogen krijgen. In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Deze stof kan namelijk bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Vogels die een klein beetje alcohol binnenkrijgen van hun baasje, kunnen al snel chronische leverproblemen en een verhoogde bloeddruk ontwikkelen. De risico op hartaanvallen en beroertes wordt hierdoor verhoogd.
Avocado mag daarom niet gevoerd worden. Chocolade bevat theobromine en is niet goed voor papegaaien. Symptomen die papegaaien kunnen vertonen na het eten van chocolade zijn overgeven, diarree en het hebben van toevallen. Uiteindelijk kunnen ze er zelfs aan overlijden.
Er zijn ook kaketoes die praten of imiteren. Bijvoorbeeld de geelkuifkaketoe en in iets mindere mate de valkparkiet. Daarnaast kunnen de halsbandparkiet, monniksparkiet en in mindere mate de grasparkiet praten of imiteren.
Vlees, ei en vis
Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai. Sommigen gaan er helemaal voor.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Opossum spelen
Als een opossum in het nauw wordt gedreven, of aangevallen door een bergleeuw of vos, begint hij hard te sissen om de belager af te schrikken. Werkt dat niet? Dan gebruikt hij zijn geheime wapen: hij doet alsof hij dood is. Deze techniek gebruiken ze waarschijnlijk per ongeluk.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan. Blijf hierin echter volharden en laat je zeker niet zomaar wegjagen. Er kan ook sprake zijn van ziekte. Een zieke vogel wil meestal niet geaaid worden.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia's en konijnen.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Voor het lichaam betekent een shock een onvoldoende bloedcirculatie die kan leiden tot de dood. Als je denkt dat je kat in shock is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
U moet ze gewoon rustig pakken. Zijn de duiven hier eenmaal aan gewend dan moet u dit blijven herhalen, het moet voor de duiven een vanzelfsprekendheid zijn dat u ze in de handen neemt. Als u uw duiven eenmaal zover heeft dat ze uit uw handen eten en ze zonder een probleem kunt pakken dan bent u winnaar.
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
Grote papegaaiensoorten zoals grijze roodstaarten, ara's en kaketoes leggen gemiddeld 2 tot 4 eieren. Wanneer de eieren echter weg gehaald worden kunnen de dieren doorgaan met het leggen van nieuwe eieren.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.