Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Groene thee
Ook dat lust je plant graag! Laat wat groene thee afkoelen en gebruik dit als vitamineboost voor je plant. Thee bevat tannine, een stof die de groei van planten op biologische wijze bevordert. Tip: je kunt gebruikte theezakjes ook in het gietwater doen.
Vol voedingsstoffen
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Kookvocht van groenten bij de planten.
Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gieten. Vooral het nat van groente vinden planten super gezien dat boordevol voedingsstoffen zit.
Verzamel je oude theezakjes en gooi ze in een emmer met lauw water. Laat dit even trekken, haal de theezakjes eruit en verspreid het theewater over je planten. Zo bescherm je je planten tegen schimmelinfecties! Wat ook mogelijk is: een theezakje in tuin leggen.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Geurt je auto niet bepaald naar rozenblaadjes? Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest!
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Theeblaadjes zitten boordevol voedingsstoffen voor de aarde in je tuin. De tannine en zuren in de blaadjes zijn uitstekende meststof.
Alledaagse levensmiddelen als bananen, koffie en eieren lenen zich heel goed als plantenvoeding in de tuin. Bananenschillen, koffiedik en eierschalen zijn namelijk heel voedzaam en kunt u gebruiken als voeding (en soms ook als afweer tegen ongedierte).
Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.
Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen. Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed. Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren.
Een theezakje is niet gemaakt van gewoon papier maar van bananenvezels voor extra stevigheid en een beetje plastic. In deze machine komt alles samen. Het papier zit op deze grote rol en wordt getransporteerd naar deze grote vulschijf die in verbinding staat met een grote silo vol met thee.