Lymfoedeem. Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging.
Via de lymfevaten wordt het lymfevocht afgevoerd naar de lymfeklieren. Een andere benaming voor een lymfeklier is een lymfeknoop. De lymfeknopen werken als een zuiveringsstation. Ze maken een stof aan die vecht tegen bacteriën en zo ziekteverwekkers onschadelijk maakt.
Plots optreden van vochtophoping in beide benen
Dit vraagt een onmiddellijke behandeling. De vochtophoping kan immers uitbreiden tot in de longen, met een snel toenemende kortademigheid tot gevolg. Dit is een levensbedreigende situatie.
Lymfoedeem na operaties
Na enige tijd kàn het lymfoedeem overgaan, helaas kan het ook blijvend van aard zijn en is de patiënt lymfoedeempatiënt geworden. Het gebeurt in het bijzonder na behandelingen wegens kanker dat zich lymfoedeem ontwikkelt.
De behandeling van lymfoedeem zal altijd ter bestrijding van de symptomen zijn. De aandoening op zich kan niet genezen worden. De eerste keuze voor de behandeling van lymfoedeem is decongestieve lymfatische therapie om de verstopping van het lymfestelsel tegen te gaan.
Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug.
Zout. Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest. Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
Het lymfevocht ontstaat vanuit het bloed. Het bloed wordt door de slagaders naar benen en armen gevoerd, zodat de weefsels (zoals de spieren en de huid) zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Op de plek van de weefsels gaat een deel van het bloed uit de bloedbaan om overal zuurstof af te kunnen geven.
De behandeling van lymfoedeem bestaat uit compressietherapie, oefentherapie (beweging), manuele lymfedrainage en huidzorg. Het is ook van belang om uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Bij bepaalde soorten lymfoedeem kan overwogen worden om een periode ook lymfetaping toe te passen.
Lymfe of lymfevocht ontstaat in je weefsels en neemt vocht en afvalstoffen uit je lichaam op. Als het lymfevocht minstens één lymfeklier is gepasseerd, komt het weer in de bloedbaan terecht. Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Als jij regelmatig vocht vasthoudt probeer dan je zoutinname te beperken tot maximaal 6 gram zout per dag. Dat kan al helpen om van het overtollige vocht in je lichaam af te komen. Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes.
Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling. Angio-oedeem ontstaat vaak plotseling en verdwijnt vaak vanzelf binnen twee dagen.
Angio-oedeem kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Meestal betreft het de zogenoemde Angiotensine Converting Enzyme remmers (ACE-remmers). ACE-remmers zijn te herkennen aan de naam, die altijd eindigt op '-pril', zoals enalapril of lisinopril.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen. In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Bij zowel lipoedeem en lymfoedeem is het afvallen met een 'normaal dieet' lastig, zeker afvallen in omvang. Maar koolhydraatarm/keto eten is dan wel een goede methode om af te vallen, ook in 'omvang' en om (pijn)klachten en spanning te verminderen.