Dit type thee bevat enkel planten die al eeuwen bekend staan om hun rustgevende effect. Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Drink genoeg water
Als je moe bent vergeet je al snel te drinken – behalve koffie dan. Van zelfs al een lichte dehydratie – of uitdroging – word je extra moe. Laat je op die slaperige dag dus vergezellen van een flesje water en vul die regelmatig bij.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Laat suikerrijke voedingsmiddelen staan
Wat wel goed is, is om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Sla het ontbijt daarom zeker niet over en kies liever voor wat kleinere maaltijden dan grote porties. Krijgt u tussendoor trek, kies dan bijvoorbeeld voor een handje ongezouten noten of een stuk groente of fruit.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), met name de etherische olie in een aromalampje of spray helpt je wakker en fris te blijven.
Lichamelijke gevolgen
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Ga naar buiten. Daglicht en buitenlucht zijn eerste levensbehoeften. Je gaat je er vrijwel direct beter en energieker door voelen. Daglicht onderdrukt de aanmaak van melatonine en stimuleert juist de productie van activerende hormonen zoals cortisol.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Denk aan verschillende soorten frisdrank, chocolade en zelfs voedingsmiddelen met een chocoladesmaak, zoals ijsjes en ontbijtgranen. Die kunnen genoeg cafeïne bevatten om je 's nachts wakker te houden. Controleer dus altijd het etiket en probeer deze lekkernijen niet meer voor bedtijd te consumeren.
Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
Omdat we veel geraffineerde suikers eten (witbrood, pasta's, patat, koekjes, chocolade, cola enz.), verminderen we voortdurend het niveau van hypocretine in de hersenen, waardoor de lichamelijke activiteit afneemt. Met andere woorden, we worden vet en slaperig tegelijk.
Emeritus hoogleraar in psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerard Kerkhof vertelde aan de Volkskrant dat het daarom zeker nuttig om even te slapen, ook al is het maar een paar uur. Bij voorkeur tussen acht en tien uur in de avond.
Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan caffeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven.
Kun je überhaupt bijslapen? Ja, maar een wijdverbreid misverstand is dat je de volgende nacht dan maar wat 'extra' moet slapen. Of dat je een en ander wel oplost met wat cafeïne of wat extra daglicht. Dit werkt slechts als een pleister op de wond.
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."