Baking Soda is effectief tegen maagzuur en indigestie. Het neutraliseert zuren en is hetzelfde als maagzout. Baking Soda is dus het zelfde als maagzout, maar dan stukken goedkoper dan die van Gimborn en net zo veilig en effectief!
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Overbodig gebruik van baking soda veroorzaakt buikpijn door overtollig gas en heeft invloed op de aanmaak van maagzuur, wat maag- darmklachten kan opleveren. De reactie tussen baking soda en maagzuur maakt echter wel korte metten met brandend maagzuur, wat meteen de belangrijkste medische toepassing van dit middel is.
Als er te veel natriumbicarbonaat wordt toegediend, kan de zuurgraad van het lichaam te hoog worden. Dit kan leiden tot onder meer vermoeidheid en misselijkheid. In extreme gevallen komen vermindering van bewustzijn en zelfs coma's voor.
Wanneer toevoegen
Voeg baking soda altijd als laatste ingrediënt toe, vlak voordat het baksel de oven in gaat. Het natriumbicarbonaat begint namelijk direct te werken, zodra het in aanraking komt met zuur. Bij het gebruik van bakpoeder is dit minder belangrijk, omdat de meeste bakpoeders pas rijzen tijdens het bakken.
Neem zeker niet te veel. Houd je goed aan de voorschriften op de verpakking. Zelf neem ik een half theelepeltje per keer op een glas water. Ook niet tegelijkertijd met melk gebruiken, maar enkel met een glaasje water innemen.
Zuiveringszout bindt maagzuur. Dit maakt de maaginhoud minder zuur. Alginezuur vormt een beschermende laag bovenop de maaginhoud. Hierdoor kan maagzuur minder makkelijk de slokdarm instromen.
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Baking Soda heeft behalve de scheikundige naam natriumbicarbonaat nog tal van andere namen, zoals maagzout, zuiveringszout, bakzout, baksoda, steenzout e.d. Als je bij natriumbicarbonaat de 'bi' weglaat, krijg je namelijk opeens een heel ander product.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda. Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram.
Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp).
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Bijwerkingen. Gemeld is: metabole alkalose, met name bij hoge dosering en met name bij patiënten met een gestoorde nierfunctie of hypocalciëmie; deze kan gepaard gaan met een verhoogde spiertonus, spierspasmen en tetanie. Hypokaliëmie, hypernatriëmie. In hoge dosering: cardiale depressie met verlaagde calciumspiegels.
Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder. Andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder, je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken.
Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken.
Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld elke dag één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Let op: neem nooit teveel zuiveringszout. Dit kan namelijk een ongunstig effect hebben op je bloeddruk.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Kleding wassen*
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.
Natriumbicarbonaat innemen
Start je dag met een glas water waaraan je een halve theelepel natriumbicarbonaat toevoegd. Zodra de bicarbonaat opgelost is in het water kan je dit op een nuchtere maag opdrinken. Wanneer je echt wilt ontzuren is het aangewezen om dit op een nuchtere maag te doen.
Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam heel goed ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren.