Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
Snoei ongeveer eenderde van de kroon. Verder geldt: snoei in de vorm die je mooi vindt, en wees niet bang teveel weg te snoeien. Snoeien is groeien, dus er komt snel genoeg een frisse twijg voor terug. Ook in de zomer kunt u gerust wat lelijke takken wegsnoeien.
Het snoeien van een olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen. Het snoeien van de Olea doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Tot het begin van de zomer kan een meststof met meer stikstof worden gebruikt. Daarna is het raadzaam een meststof met meer kalium te gebruiken, want deze verstevigen het hout en zorgen voor een robuustere plant.
Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
De meeste planten groeien het liefst op gronden met een pH tussen 6.5 – 7, een olijfboom gaat daar ver over en groeit het liefst op gronden met een pH tussen de 7 tot zelfs 8, wat al redelijk hoog is. Hierdoor zult u extra moeten kalken bij olijfbomen omdat de grond van nature uit elk jaar licht zuurder wordt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels. Ze kunnen zeer oud worden, en krijgen dan vaak een holle stam.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
De olijfboom is een groenblijvende boom. In een warm, zonnig klimaat kan de boom tot wel 9 meter hoog worden! In ons klimaat moet de olijfboom binnen overwinteren vanwege de lage temperaturen. Tot zo'n 5 graden kunnen de bomen nog hebben, maar daaronder is het te koud.
De olijfboom kan heel groot worden en een dikke stam krijgen. In de Nederlandse tuincentra zien we echter vaak de kleinere variant met een dunne stam in een pot.
Olijfbomen stekken is niet ingewikkeld. Je knipt een jonge scheut of een oude tak waar al een nieuwe twijg aan zit af. De lengte van deze tak moet ongeveer 20 cm zijn. Je laat alleen de bovenste blaadjes eraan zitten en steekt de stek zo diep mogelijk in de grond.
Je boom kan veel lange scheuten ontwikkelen in de zomer. Daarom kun je zomersnoei toepassen. In de loop van het jaar kun je de groei van olijfbomen als het ware begeleiden door lange scheuten terug te snoeien. Wacht hiermee niet tot de herfst, maar doe dit uiterlijk augustus.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
De plant is winterhard tot circa -10 graden, maar dit is afhankelijk van de standplaats. Het is belangrijk dat de olijfboom in de winter water kan blijven opnemen vanuit de grond. Het blad blijft namelijk water verdampen. Belangrijk is dat de kluit niet dichtvriest, dit kunt u voorkomen door goede drainage.