Albanië heeft idioot veel bunkers in alle soorten en maten. Vanaf de zestiger jaren werden er 173.371 bunkers gebouwd, aldus Bunkart. Ook stikt het in Albanië van de tunnels, schuilkelders en andere ondergrondse bouwwerken. Albanië is na Noord-Korea het land met de meeste tunnels.
Van oudsher kent het land drie religies: het Grieks-orthodox geloof, het rooms-katholicisme (dat vooral in het noorden aanhang heeft en in Moeder Teresa een eigen Albanees icoon kent) en de islam.
In 1976 verkreeg Albanië een nieuwe grondwet en daarin werd de rol van de communistische PPS benadrukt en daarnaast Albanië uitgeroepen tot "enige atheïstische staat ter wereld." Na de dood van Mao Zedong in China en China's toenadering tot het Westen, verbrak Albanië op 13 juli 1978 de betrekkingen met China.
Voor een korte periode was Albanië een koninkrijk (van 1914 tot 1925) en voor een nog kortere periode een Albanese republiek (van 1925 tot 1928). Toen werd Albanië weer een koninkrijk onder leiding van Ahmet Zogu, een voormalig krijgsheer. In 1928 kroonde hij zichzelf tot koning Zog (van 1928 tot 1939).
Albanië staat bekend om zijn armoede, maar ook om de gastvrijheid van de bevolking. Als het gaat over natuur komt u niets tekort in Albanië. Er zijn mooie wateren, grote stranden en wit bedekte bergtoppen. Men kan in Albanië zowel winter- als zomersporten beoefenen.
De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meestvoorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes en olijven. In de winter wordt er ook veel gebruik gemaakt van wortel. De vleessoorten, die veel voorkomen in de Albanese keuken, zijn schapen- en geitenvlees.
Albanië staat bekend als een goedkoop land. Als je op vakantie in Albanië bent voel je je hartstikke rijk omdat één euro ongeveer 130,- Lek is. Bijna alle dagelijkse uitgaven zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, hoewel de prijzen op toeristische plekken steeds meer op de Nederlandse gaan lijken.
Je kunt er alleen op uitnodiging terecht en een kamer kost 5 miljoen dollar: de Vivos Europa One. Deze schuilplaats voor de rijken der aarde staat in Rothenstein, Duitsland. Het zou de grootste en veiligste bunker ter wereld zijn.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
In Nederland zijn zo'n 10.000 bunkers gebouwd, nog maar een fractie daarvan is zichtbaar aanwezig. In de Basisregistratie Grootschalige Topografie stonden per 1 oktober 2017 1586 bouwwerken als bunker geregistreerd. In een aantal bunkers is een museum ingericht.
Albanië heeft een heerlijk mediterraan klimaat met warme zomers en vooral langs de kust zachte winters. In het binnenland kunnen de winters een stuk strenger van karakter zijn, zeker in de hoger gelegen gebieden zoals de Albanese Alpen in het noorden van het land.
Albanezen schudden elkaar veelvuldig de hand en doen dat ook graag met buitenlanders. Bovendien vragen ze je het hemd van het lijf, ook naar onderwerpen die wij liever voor onszelf houden zoals het inkomen dat je verdient.
Volgens statistische cijfers van de Albanese overheid ligt een gemiddeld maandloon in Albanië op zo'n 36 duizend lek, oftewel 260 euro. Krijg je het minimumloon, dan verdien je maandelijks 159 euro.
Er gaan ongeveer 125 Lek in een euro (2020). Alle grote plaatsen in Albanië hebben pinautomaten die je kunt gebruiken met een Nederlandse bankpas. Je bank kan een extra fee in rekening brengen voor pinnen in het buitenland. Op veel plekken worden prijzen in euro's aangegeven en kun je betalen met euro's in Albanië.
Beste vliegtijd
Adria vliegt via Ljubljana en doet er in totaal 3,5 uur over. Austrian maakt een tussenstop in Wenen en doet er 3 uur en 45 minuten over. De andere luchtvaartmaatschappijen maken een tussenstop in bijvoorbeeld Frankfurt, Belgrado, Athene, München en zelfs Rome.
Water (drinkwater)
Het leidingwater in Albanië is niet overal betrouwbaar, daarom is het drinken van leidingwater af te raden. Soms wordt er aan het water chloor toegevoegd. Het leidingwater is wel te gebruiken voor tandenpoetsen, het wassen van fruit, enzovoort. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar.
De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.
Albanië is een onzettend gastvrij land met een interessante doch verschrikkelijke geschiedenis. Het land is onder communistisch bewind ontzettend lang afgesloten geweest van de rest van de wereld en is daardoor nog steeds erg arm. De bevolking is echter zeer vriendelijk, ze zijn erg blij met toeristen.
Albanië heeft een prachtige kustlijn, met witte stranden en een azuurblauwe zee. De fraaiste vind je in het gebied waar de Adriatische Zee overgaat in de Ionische Zee. Je zult niet hutjemutje op elkaar liggen, want er is nog niet veel toerisme aan de Albanese Rivièra.
De Albanese winters zijn over het algemeen mild te noemen, zeker als je het hebt over de lager gelegen kustgebieden. Gemiddeld is het daar in de winter niet koud. Dagtemperaturen rond of zelfs boven de tien graden zijn niet meer dan normaal en 's nachts blijft het kwik het gros van de dagen boven het vriespunt hangen.