Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'. Het melkachtige sap van de paardenbloem zou helpen tegen heel wat huidaandoeningen, zoals wratten (net zoals stinkende gouwe).
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
Plant een ooievaarsbek, een vuurwerkplant of citroenverbena in de tuin. Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
In kruidenthee hebben de bladeren en de wortel van de paardenbloem een sterk ontgiftend effect. Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Scherpe frisse geuren
We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen.
Ook bolbloemen zoals: de narcis, amaryllis en hyacint zijn erg giftig. Denk dus goed na welke planten je toevoegt aan jouw interieur als je een kat hebt. De kat is geen planteneter en bij sommige planten kunnen kleine hoeveelheden al schadelijk zijn.
Tulpen giftig voor katten
Maar helaas: tulpen zijn giftig voor katten. Van deze plant is de bol het meest giftig voor je kat, maar de giftigheid van deze plant is over het algemeen matig tot wild. Komt je kat in aanraking met deze plant dan kan dit huidirritatie veroorzaken.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
De Paardenbloem is niet giftig voor paarden en honden. Dit als de er niet 'te veel' paardenbloemen gegeten wordt. Het sap van de bloem is heel licht giftig en (meestal) in hele grote hoeveelheden wel schadelijk, of eerder lastig.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Je kunt paardenbloem verwijderen door de grond te schoffelen. Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Net zoals bij mensen, reageert de ene hond of kat anders op chocolade, pindakaas of avocado dan de ander. Maar over het algemeen kun je deze producten beter niet aan je trouwe viervoeter geven.