De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Folie wordt ook toegepast als dampscherm om te vermijden dat condenswater in de isolatie terecht komt en zo de isolatiewerking tegenwerkt of schimmel veroorzaakt. Een dampscherm komt aan de warme kant van de isolatie.
PE folie is een veelzijdig te gebruiken folie, die vooral in de bouwwereld zijn nut bewezen heeft. Toepasbaar in de constructie en verpakking biedt PE folie volledige bescherming tegen vocht. Ondanks de minimale dikte van de PE folie is deze bijzonder sterk.
De isolatieplaten die gebruikt worden voor verwerking onder een chape bestaan altijd uit een kunststof hardschuim als XPS, PIR of PUR. Het zijn stevige drukvaste platen die bestand zijn tegen vocht en tegen het hoge gewicht dat de vloer later te verwerken krijgt. Ze worden meestal in een dikte van 8 tot 10 cm.
Tip: betegelbare isolatiechape heeft een zeer hoog cementgehalte en kan je rechtstreeks betegelen.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.
Betonvloer storten op zand met isolatie
Bijvoorbeeld een XPS, EPS of PIR-isolatie. Door isolatie aan te brengen op het zandbed, voorkomt u kou van onderaf. Beton storten we nooit direct op het zand.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is. U moet vanwege de brandveiligheid het piepschuim verplicht afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal.
De meeste bouwmaterialen, glas en metaal daargelaten, laten waterdampdeeltjes door. Zelfs beton: pas vanaf 15 m dikte is beton dampdicht. Dampopen bouwen is absoluut geen vreemde in de Nederlandse bouwcultuur: zo is de traditionele spouwmuur constructie meestal gewoon dampopen.
Piepschuim is damp-open. Dus een dampdichte folielaag is wel nodig.
Het extra stevige T200 bouwfolie dat transparant is, wordt vaak toegepast bij het storten van een nieuwe betonvloer. Je gebruikt het folie dan als beschermlaag tussen de ondergrond en het beton om te snel uitharden te voorkomen. Daarnaast heeft het nog 2 andere voordelen, namelijk: Bescherming tegen vocht en kou.
Bouwfolie / PE-folie met een dikte van 30 micron, 50 micron, en 60 micron worden standaard gebruikt als afdekfolie voor het afdekken van uw vloer of meubels tijdens het schilderen, verhuizen, verbouwen zodoende beschermt u uw waardevolle inboedel tegen verf, stof en beschadigingen.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Regen en temperatuur
Het is belangrijk om beton juist een klein beetje vochtig te houden om uit te harden. Dit heeft te maken met de chemische reactie van het cement met water. Teveel water / teveel regen heeft een averechts effect.
Los zand wordt niet meer gebruikt in de vloeropbouw - als de bestaande ondergrond voldoende stabiel is kan daarop een chape, maar bij twijfel is een betonneke de beste zekerheid.
Hoeveel vloeropbouw hoogte dan wel nemen voor vloerisolatie in gespoten PUR? Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Snelle uitvoering, tot 1000 m2/dag.