Werking. De werking van de yagi-antenne wordt verklaard door fasedraaiing die de reflector veroorzaakt, doordat die bovenresonant wordt aangestuurd en de werking in fase van de directors, die onderresonant werken.
Een antenne is een elektrisch geleidend passief geheel, aangesloten via een kabel op een zender en/of ontvanger en is bedoeld om radiosignalen via de ether te ontvangen en/of uit te zenden. De inhoud van de signalen doet er in principe niet toe. De meest elementaire antenne een z.g. monopool.
Een dipoolantenne, of kortweg fm dipool, is een FM Radio Broadcast antenne die gebaseerd is op het principe van een dipool. Verkrijgbaar als breedband en getuned. De lengte van de antenne is doorgaans een halve golf.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
Bij FM kunt u een zwakke zender vaak nog wel enigszins ontvangen, dan wel waarschijnlijk met een ruisend of krakend geluid. DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus.
Actieve antenne's versterken het ontvangen signaal en sturen dit vervolgens naar de TV. Om dit te kunnen doen heeft de antenne stroom nodig. Deze stroom wordt naar de antenne gebracht via de coax kabel die ook het televisie signaal transporteert. De coaxkabel is dus zowel een signaalkabel als een voedingskabel.
dBi - antenneversterking ("G") uitgedrukt in de eenheid dBi informeert ons over de waarde in decibels waarmee de antennegain groter is in de relatie tot een hypothetische isotrope antenne, ervan uitgaande dat beide antennes worden gevoed met een identiek vermogen.
Rekenmethode voor de juiste antenne versterker
Er is een eenvoudige rekensom om te bepalen hoe sterk de antenne versterker moet zijn. Per 5 meter kabel kun je een verlies van 1dB nemen. Dus je neemt de lengte van de kabel en per 5 meter tel je 1dB erbij op. Een kabel van 10 meter heeft dus 2dB versterking nodig.
Dit is de afkorting voor Digital Video Broadcasting Terrestrial. Eigenlijk wil het zeggen: digitale tv via zendmasten. Je hebt een dakantenne of binnnenantenne nodig om het signaal te ontvangen. De opvolger van DVB-T heet (niet geheel verrassend) DVB-T2.
Antennes tot 5 meter hoogte (inclusief drager) mogen geplaatst worden zonder omgevingsvergunning. Voorwaarde bij een gebouw is dat de antenne op minimaal 9 meter hoogte geplaatst wordt.
Alle regels voor het plaatsen van antennes staan in het Nationaal Antennebeleid. Voor antennes hoger dan 5 meter is toestemming van de gemeente nodig. Voor kleinere antennes meestal niet.
Met een omgekeerd blikje en een draad (niet op schaal getekend) kun je al een FM-antenne maken, volgens het principe van een kwart golflengte, doordat de bodem van het blikje als "spiegel" voor het signaal werkt.
De beste locatie voor antenneversterkers binnenshuis is zo dicht mogelijk bij de plek waar de kabel binnenkomt, zoals in de meterkast. Zo zul je het signaal zoveel mogelijk versterken. Als er in je meterkast geen aansluiting voor de tv kabel is, zet dan de splitter naar de tv-kaart vóór alle andere splitters.
Forumguru. De antenne versterker zit in de voet van de antenne. Deze word gevoed, of door de autoradio dan wel door de fantoom voeding die meestal direct achter de autoradio zit. Dit is een klein kastje met een + draad er aan.
Wat doet een antenneversterker? Een antenneversterker versterkt zowel het analoge als digitale televisie signaal. Met een antenneversterker kun je meerdere ontvangers aansluiten en langere kabels gebruiken. De versterking van het signaal is nodig om het verlies te compenseren.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties.
Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn.
Antennes zetten elektrische signalen om in elektromagnetische velden: onzichtbare golven door de lucht. Daarmee kunnen ze informatie zenden en ontvangen. Denk aan de antenne van je smartphone of laptop die contact maakt met de antenne van je router of zendmast van de netwerken voor mobiele telefoons.
Je ziet ze overal, zendmasten van zo'n 30 tot 40 meter hoog met witte antennes erin. Of witte antennes op daken van gebouwen. Deze antennes zijn onderdeel van het landelijke 2G, 3G, 4G en 5G netwerk.
Let op: Kies altijd een variant die 868 Mhz is of een bereik heeft waar 868 mhz tussen zit. Kijk ook of er een coax kabel meegeleverd wordt of dat deze er los bij besteld moet worden. met Helium Miners.
De WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem) mast, naast de oude gymzaal op de voormalige locatie van de Triangel in Rouveen, wordt verwijderd. Deze mast alarmeert bij noodsituaties en wordt elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest.
In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.