Ja , ze kunnen zingen. Ze hebben een dun aanhangsel waarmee water en lucht door hun kiewholte kunnen laten borrelen en dat geeft het zingend geluid. De kreeften produceren met deze techniek vervolgens een serie pulsmatige geluiden. Er wordt verondersteld dat ze op deze manier onderling communiceren.
Onzin, een kreeft heeft geen longen en geen stembanden dus is helemaal niet in staat om geluid te maken. Dat wil echter niet zeggen dat hij 'dus' ook geen pijn ervaart.
Als er een beestje de titel 'klein maar luid' verdient, is het wel de krekel. Door de bovenkant van een vleugel langs de onderkant van de andere vleugel te halen, produceren de insectjes een tjirpend geluid dat bijzonder luid is voor hun kleine postuur.
Wat moet ik doen als ik een exotische rivierkreeft tegenkom? Het beste is: niets! Rivierkreeften in Nederland kun je het best hun gang laten gaan. Rivierkreeften mogen in ieder geval niet verplaatst worden.
Het dier is vooral veel te zien in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Volgens de onderzoekers lopen er in Nederland inmiddels miljarden van rond. Ze bedreigen de waterflora en -fauna. Sinds 2016 staat de Amerikaanse rivierkreeft op de lijst van invasieve exoten.
“Kreeften verjaren net zoals de meest andere organismen, maar sommige kreeften hebben echter een buitengewoon lange levensduur. De Amerikaanse kreeft bijvoorbeeld kan minstens 100 jaar oud worden, wat meer dan vijf keer de levensduur is van de Caribische kreeft, die haalt vaak niet eens de 20 jaar.”
Landheremietkreeften zijn kleurrijke kreeften die op het land leven. Omdat ze steeds doorgroeien, zoeken ze regelmatig een nieuwe schelp uit, waardoor hun uiterlijk steeds verandert. Het zijn uitdagende dieren om te houden, omdat ze erg gevoelig zijn voor afwijkingen van de ideale omstandigheden.
Ze kunnen namelijk de polarisatie van het licht onderscheiden, zien een veel breder lichtspectrum én zijn gevoelig voor tegelijk zwak als fel licht; ze hebben een hoge dynamisch bereik.
"Daar is geen extra onderzoek voor nodig, er is namelijk allang bewezen dat kreeften wel degelijk pijn ervaren", zegt Frank Wassenberg (PvdD). Het levend koken van kreeften is volgens de partij absoluut niet nodig.
Kreeften eten eigenlijk alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Ze eten voornamelijk andere schaaldieren – soms zelfs andere kreeften!– algen, wormen, zee-egels, zeesterren, vissen en aas.
Het liefst treffen ze elkaar 'daar waar de rivierkreeften zingen', oftewel: diep in de wildernis, waar de dieren zich nog als dieren gedragen.
Zijn scharen zijn relatief klein maar wel sterk en scherp. Zolang je niet in contact komt met de scharen, zijn rivierkreeften geheel ongevaarlijk. Een rivierkreeft zal echter niet uit zichzelf zijn scharen gebruiken en kan ook niet steken. De rivierkreeften bevatten geen gif en hebben geen tanden.
Volgens Van Olphen moet je bij het vangen 'wel even uitkijken met de schaartjes'. "Ze kunnen behoorlijk agressief zijn." Het doden gaat op dezelfde manier als bij een kreeft: je zet een mes tussen de ogen en snijdt in de lengte de kop door.Vervolgens gooi je het kreeftje in kokend water.
Kreeften hebben namelijk geen stembanden om mee te schreeuwen.
Een kreeft pas rood wordt nadat hij gekookt is. Het bloed van een zeekreeft is blauw en niet rood, dat komt doordat het bloed niet het ijzerhoudende hemoglobine, maar het koperhoudende hemocyanine bevat.
Vijanden van kreeften zijn voornamelijk vissen, maar de kleinere exemplaren, die net het larve-stadium zijn ontgroeid, worden door van alles belaagd. Kreeften staan bekend om hun kannibalisme en maken bovendien voortdurend ruzie, de mannetjes om de vrouwtjes, maar voornamelijk om voedsel.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
In 2005 bevestigde de European Food Safety Authority al dat kreeften pijn kunnen voelen en complexe gedragingen stellen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt betekent het feit dat de reacties van schaaldieren 'verder gaan' dan reflexen echter niet dat pijn is bewezen.
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
"Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen. Zo groot als dit exemplaar is echt een zeldzaamheid." Het dier is overigens niet levend gekookt, zoals met kreeften gebruikelijk is, maar kreeg een messteek voordat hij in de pan verdween.
De Europese kreeft wordt gevangen in Schotland, Ierland, Frankrijk en Noorwegen. De kreeft heeft een voorkeur voor rotsbodems, tot 70 m diepte (meestal echter in ondiepe kustwateren). Zeekreeft heeft een opmerkelijke eigenschap: hij stopt met eten bij temperaturen onder 5° C en sterft in water warmer dan 20-22° C.
Kreeften kunnen tot wel 36 uur zonder water blijven, zolang ze maar de juiste omstandigheden hebben. Om de perfecte omgeving te creëren, plaatst u de kreeft onder een vochtige doek in uw koelkast.
De kreeft heeft wel hersenen, maar die verwerken alleen zenuwimpulsen uit de lange voelsprieten en de ogen. Met deze wetenschap kan meteen korte metten worden gemaakt met een andere populaire slachtmethode van kreeften: het levend doorklieven van hun kop met een scherp mes.
Een kreeft ademt via kieuwen. Kreeften houden het wel even uit boven water, maar moeten onder water zijn om te kunnen ademen.
Dat kreeften heel snel kunnen zwemmen, ze kunnen wel 4,5 meter per seconde door het water schieten.