Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Vuurkruiden zijn gemaakt op rechtstreeks op het vuur te gooien. Ze doen niets aan de smaak van je ingrediënten, maar zorgen voor een authentieke barbecuegeur. Rookkruiden gooi je niet zomaar op het vuur. Leg ze licht bevochtigd in een schaaltje en plaats dit tussen de houtskool.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen.
Dat kan door een grillpan te gebruiken. Op de plek waar het product (bijvoorbeeld je biefstuk) de gloeiend hete grillrandjes van de pan raakt, ontstaat een chemische verbinding tussen zuren en suikers, de Maillardreactie genoemd, en daar komt die typische smaak vandaan.
Boretti Addizio Gasbarbecue
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan.
Ingrediënten : Rozemarijn,tijm, bonenkruid, marjolein, basilicum en jeneverbessen.
Hierbij strooi je de vuurkruiden over de hete kolen. Dat ruikt al heerlijk, maar de smaak van de kruiden trekt op deze manier ook in het vlees, de vis of groenten. De beste vuurkruiden voor op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, marjoraan, basilicum, venkelzaad, laurier, komijn en koriander.
Vlees. Biefstuk: knoflook en zwarte peper en tijm. Gehakt: kerrie en knoflook, majoraan en tijm en knoflook, nootmuskaat, oregano, ui, natriumarme vleeskruiden. Kalfsvlees: majoraan en tijm, basilicum, dragon, kervel.
Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur tussen 175 en 230 graden.
Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg). Voor een viertal personen verbruik je zo'n 30 tot 70 gram per uur.
Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets eenvoudiger. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo'n 15 minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
Weber gasbarbecue
Wil je gemak om aan het eind van de dag even snel de barbecue aan te steken zonder gedoe met houtskool of briketten? Dan ga je voor een Spirit of Genesis II gasbarbecue. Neem in ieder geval een uitvoering met minstens 3 of 4 afzonderlijke aanstuurbare branders en een zijbrander.
Om te barbecueën wordt butaan-/propaangas gebruikt. Propaangas wordt het vaakst gebruikt om de gasfles voor de BBQ mee te vullen.
Bij het roken van voedsel wil je juist géén vuur zien in je BBQ. Je wil smeulend hout hebben dat een zalig rookaroma afgeeft aan je vlees, vis, groenten, kaas, noten of wat je ook maar wilt roken. De rooksmaak is de essentie van BBQ-en, dat is wat vlees van de BBQ zo verschrikkelijk lekker maakt.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Tijdens het koken komen sappen, vetten en suikers vrij die naar de bovenkant van de grill stijgen. Als ze opwarmen, creëren ze rook. De reden waarom je barbecue rookt, is omdat je warmtebron misschien te heet is of je je vlees te dicht bij het vuur hebt geplaatst.
UW GASBARBECUE REINIGEN
Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen.
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.