Dit zijn vaak de stoelen naast de nooduitgangen. Vermijd in ieder geval de achterste stoelen in een vliegtuig. De rugleuningen van deze stoelen zijn niet of minder goed verstelbaar waardoor je de hele reis rechtop zal moeten zitten. Dit geldt overigens ook voor de stoelen direct voor een nooduitgang.
De stoel naast de toiletten
Naast de vieze luchtjes, staat er ook bijna altijd een rij mensen naast je. En op de een of andere manier kunnen die mensen niet gewoon stil zijn; ze gaan even rekken en strekken, leunen op jouw stoel en voor je het weet zit er een elleboog in je gezicht.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden.
De luchtvaartmaatschappij heeft een regeling voor 'corpulente passagiers' (in het Engels: 'passengers of size'). Daarin staat één criterium: "De armleuningen van de stoel zouden bij alle passagiers vrij op en neer moeten kunnen bewegen." Zwaarlijvige reizigers kunnen een tweede stoel boeken, met 25 procent korting.
De simpele gordel is veilig genoeg
Maar bij een vliegtuigcrash heb je niks aan een gordel, of hij nu twee- of driepunts is. De gordels in het vliegtuig zijn dan ook niet bedoeld voor botsingen, maar om je op je plaats te houden bij turbulentie.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
Welke stoelen hebben de meeste beenruimte? Vaak zijn dat de rijen aan de nooduitgangen, meestal ongeveer halverwege het toestel. Hou er wel rekening mee dat je op deze plekken verondersteld wordt in geval van nood hulp te bieden. Personen die met kinderen reizen mogen deze rij niet kiezen.
Het beste antwoord. Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."
De plek met het minste lawaai is voor de vleugels. In de meeste vliegtuigen bevinden de motoren zich onder de vleugels. Voor de vleugels zitten is net alsof je je achter een speaker bevindt. Al het geluid van de motor en de verstoorde lucht wordt daar de andere kant opgestuurd!
Turbulentie door stijgende lucht
Warme lucht zet uit en stijgt op. Dit fenomeen noemen we ook wel thermiek. Tijdens het stijgen van de lucht neemt de temperatuur af tot het dauwpunt. Als de lucht dan nog verder stijgt, vormen zich vochtdeeltjes in de lucht, oftewel bewolking, cumuliforme bewolking wel te verstaan.
De minste stoelen
Vermijd de rijen 44 en 45. U heeft hier minder beenruimte en de stoelen kunnen minder ver naar achteren. De meest gehorige plekken zitten op rij 43, maar ook weer op rij 44 en 45. Deze stoelen zitten het dichtst bij de toiletten en de crew.
Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo'n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000.
Vliegen: 117 doden per miljard vluchten. 4. De ferry: 90 doden per miljard verplaatsingen.
De meeste airlines bieden beenruimte aan in twee varianten: op de eerste rij(en), of bij de nooduitgang. De eerste rij heeft doorgaans de meeste beenruimte, soms tot wel 120 centimeter. Bij de nooduitgangen is de extra ruimte vaak iets beperkter, maar nog steeds ruim – meestal tot zo'n 86 centimeter.
Nooduitgang (extra beenruimte)
Deze stoelen worden in het oranje getoond en bieden in de meeste gevallen meer beenruimte. Iedereen zonder medische indicatie of zwangerschap mag hier plaats nemen.
Opstijgen is minder gevaarlijk dan landen
80 procent van de vliegtuigongevallen doet zich voor drie minuten na het opstijgen en acht minuten voor het landen.
Begin een gesprek. Stel de ander vragen over wat hij leuk vindt of wat hij het liefst doet. Vraag naar wat hij na de vlucht voor leuks gaat doen. Vraag de ander een verhaal te vertellen over een gebeurtenis waarbij hij zich goed of zelfverzekerd heeft gevoeld.
Ook kan je bang zijn omdat je zelf geen controle hebt in het vliegtuig. Vliegangst kan ook een onderdeel van een andere angst zijn, zoals een angst voor kleine ruimtes of voor hoogtes. Door proberen vast te stellen waar je angstig voor bent kan je gerichter zoeken naar oplossingen.
Passagiers moeten het luikje openen zodat het personeel uit het raam kan kijken. Zo kunnen de stewardessen beter inschatten welke kant van het vliegtuig het veiligst is als evacuatieroute bij een noodgeval.
Het licht gaat namelijk uit vanwege de veiligheid. Meestal gaat het goed, maar als een vliegtuig crasht, dan moeten de passagiers er zo snel mogelijk uit. Zo'n evacuatie gebeurt in het donker, want tijdens een ramp zetten ze het licht uit.