Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
De beschadigde huid hydrateren
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Je huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het vervellen van je huid vindt plaats in je opperhuid, omdat er zich in deze laag hoorncellen bevinden die zich constant vernieuwen. Ongeveer iedere 30 dagen heb je dus een totaal nieuwe opperhuid.
Gaat winterjeuk vanzelf over? Zodra de buitentemperatuur weer opwarmt zal de huid beter in staat zijn om vocht vast te houden en zal winterjeuk doorgaans vanzelf overgaan.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Hydrateren helpt je huid om sneller te herstellen. Het is daarom aan te raden om voldoende water te drinken, ook al is de verbranding weggetrokken en de huid aan het vervellen is. Smeer jezelf ook dagelijks in met een hydraterend product, zoals een aftersun of rijke bodylotion.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Heel simpel! Maak de kras nat met je vinger door middel van speeksel of water. Als de kras verdwijnt wanneer hij nat is dan kun je bijna altijd de kras volledig wegpoetsen met een polijstmiddel.
Hoe ziet zonneschade eruit? Zonneschade (actinische keratosen) ziet er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel, bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden (brandwond), huidkloven en verbranding door de zon.
Het eerste wat je zou moeten doen op het moment dat je merkt dat je huid gaat vervellen, is een koude douche nemen. Het koude water zorgt ervoor dat je huid afkoelt en vertraagt het proces van vervellen. Let op: dep je huid na afloop droog met een schone, zachte handdoek en zorg ervoor dat je vooral niet gaat wrijven.
Vervellen kun je niet stoppen. Het hele proces van vervellen kan een week tot twee weken duren. Meestal komt het voor op de plekken die het meeste worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de schouders als je een hemdje of badpak draagt.
Wat doet aftersun? Aftersun is een verkoelende en hydraterende gel die je gebruikt nadat je in de zon bent geweest. Aftersun kan verlichting bieden bij verbranding en helpt de droge, rode en gevoelige huid kalmeren.
Het bovenste laagje van de opperhuid, je huidarts zou zeggen 'epidermis' of beschermende 'huidbarrière'. Daaronder ligt de lederhuid of 'dermis'. Die lederhuid maakt je huid stevig en sterk. En daar weer onder een dikke bindweefsellaag.
Lipiden houden het vocht vast om de huid soepel te houden. Wanneer er te weinig lipiden aanwezig zijn komen in de bovenste huidlaag hele kleine scheurtjes, waardoor de huid onvoldoende vocht kan vasthouden en uitdroogt. Daardoor voelt de huid vaak letterlijk droog en ruw aan.
De huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Deze opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur. Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.