Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Spint is dol op een warme en droge omgeving.
Spint houdt van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Dat is ook de reden dat een spintplaag zich vooral in de bloeifase ontwikkelt, wanneer jij de luchtvochtigheid naar beneden brengt om toprot te voorkomen. Spint houdt niet van een luchtvochtigheid boven de 60%, dat vinden ze verschrikkelijk.
Een teentje (biologische) knoflook in de pot bij je plant, geeft een sterke knoflookgeur af aan de aarde en dat vind spint werkelijk verschrikkelijk.
Wil je geen spiritus gebruiken om spint te bestrijden? Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water.Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Een beetje spint kan geen kwaad, maar als je er echt van af wilt is simpelweg de plant verwijderen en een nieuwe neerzetten niet genoeg. Vervang bij spint dus niet alleen de plant, maar ook de (pot)grond en zorgt dat de pot goed wordt schoongemaakt voordat je die weer gebruikt.
Spint bestrijden met water
De eerste oplossing en meest natuurlijke manier van spintmijten bestrijden is water. Heel simpel, maar heel effectief. Spintmijten kunnen namelijk niet heel goed tegen de waterspuit.
Spint is besmettelijk
Spint kan zich razendsnel voortplanten en daardoor zijn ze voor je het weet met zovelen.
Een volwassen spintmijt leeft ongeveer 2 tot 4 weken en de vrouwtjes leggen dan honderden eieren.
Spint op kamerplanten bestrijden
Vele kamerplanten zijn gevoelig voor spint. Voorbeelden hiervan zijn de Monstera, Philodendron, Ficus, orchideeën, Schefflera, palmsoorten, Draceaena en Hedera. Door de zuigschade van spintmijten ontstaan gele vlekjes/puntjes op de bladeren en webjes tussen de bladeren.
De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.Dit heeft spint niet. Bij spint zie je web-vorming tussen de bladeren.
Effectief bestrijden van spintmijten kan het beste door het inzetten van hun natuurlijke vijand, de roofmijt. Het inzetten van roofmijten is vooral effectief in een afgesloten ruimte zoals een kas.
Strooi de overgebleven roofmijten uit bij nog niet-besmette planten. Trips en spint springen zo over naar een nieuwe plant en het is natuurlijk jammer als je terug bij af bent.
Spint zuigt net als bladluis, schildluis, dopluis en wolluis voedingsstoffen van de plant. Met het blote oog is spint moeilijk te zien totdat ze in grote getalen als een heuse plaag aanwezig zijn.
Spot jij een enge spin in huis? Zet dan een kopje muntthee, of leg wat gekneusde muntblaadjes op een bordje, de spin zal binnen een mum van tijd verdwenen zijn uit je huis. Ben je nu echt panisch van spinnen, dan kun je er ook voor kiezen om hier en daar wat muntplanten door je huis te verspreiden.
Volwassen spintmijten kunnen verschillende kleuren hebben van bruin tot rood tot groen. De kasspintmijt is te herkennen aan twee donkere vlekken op het lijf, te zien met een loep. Als je het blad optilt en aan de onderkant kijkt, dan zie je kleine bolletjes.
Wolluis kun je bestrijden met spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water.
Wat is de Phytoseiulus persimilis
De Phytoseiulus persimilis roofmijt is uitermate geschikt als biologisch bestrijder van spint. De Phytoseiulus is een fel rood gekleurde roofmijt met hoge poten en is zeer beweeglijk. Deze roofmijt voedt zich uitsluitend met spintmijten (Tetranychus spp.)
Doordat de mijten de voedingsstoffen uit de plant zuigen, gaat de gezondheid van de plant steeds verder achteruit. Voor mensen is spint gelukkig niet schadelijk.
Als een trips volwassen is herken je 'm vooral aan de strepen die dwars over het lijfje lopen en zijn vleugeltekening. Larven herken je aan hun gele, witachtige kleur en ze leven dicht op elkaar. In het eerste stadium van de larf is hij een beetje transparant en ongeveer een halve millimeter groot.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden.
Het beste moment om te sproeien is vroeg in de ochtend of tussen 16:30 en 21:00 uur 's avonds wanneer de zon laag staat. Rond deze tijden gaat er minder water verloren aan verdamping en heeft het groen genoeg tijd om te drogen.