Het cruciale bij massief hout: de planken worden in hun geheel uit de boomstam gezaagd. Na het drogen worden ze in repen gezaagd. Deze worden op hun beurt verlijmd in planken die vervolgens kunnen worden gesneden en geschuurd om meubels te maken. Massief hout en massief hout werken anders.
Massief hout bestaat volledig uit hout en is hierdoor zeer sterk. Het massieve hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product.
Een nadeel van massief houten vloeren, is dat massief hout net zoals ander houten produkten kan gaan werken. Massief hout is in veel gevallen toch gevoelig voor vocht en dan bijvoorbeeld de multi- en duoplanken. Een massieve vloer is daarom dan ook niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Wanneer er gesproken wordt over massief hout, wordt er bedoeld dat het onderdeel volledig uit hout bestaat. Dit in tegenstelling tot plaatmateriaal, dat voor een groot percentage uit lijmstoffen bestaat en soms ook uit een plastic toplaag.
Hout is een warm, duurzaam en zeer veelzijdig materiaal. Klassiek of modern, met hout kan men alle richtingen uit. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke tekening en geeft een unieke uitstraling aan elk interieur.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.
Nadelen MDF
MDF kan doorzakken wanneer de belasting van de plaat te hoog is. Het is minder makkelijk te schilderen dan hout. Dit komt omdat MDF door zijn vezelige structuur de verf opzuigt.
Eiken (hardhout)
Dit Europese hardhout kun je herkennen aan de lichte, gouden kleur met een rechte nerf en ongelijke structuur. Behalve dat de kleur verschilt van die van veel andere hardhoutsoorten, heeft eikenhout ook minder knoesten en is het zwaarder dan zachthout, zoals grenen.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
Massieve houten vloeren kunnen niet in combinatie met vloerverwarming. Massief hout gaat werken. Door temperatuurverschillen wordt het werken van de vloer alleen maar meer versterkt. Door vloerverwarming met massief hout te combineren wordt de onderkant droog waardoor de planken bol gaan staan.
Massief parket wordt ook wel tapis parket genoemd. Tapis parket bestaat uit massieve houten planken van verschillende diktes (6 tot 9 mm) en lengtes. De houten planken hebben geen messing en groef. Ze worden 'koud' tegen elkaar aan gelegd en direct verlijmd op de ondervloer of zwevend geplaatst.
Waaruit bestaat MDF? MDF wordt (nagenoeg altijd) vervaardigd vanuit resthout. Diverse soorten houtproducten worden verwerkt tot vezels. Aan de vezels wordt kunsthars toegevoegd en onder druk worden deze producten geperst totdat er een mooie vlakke plaat ontstaat.
MDF is een plaatmateriaal dat bestaat uit houtvezels die gebonden zijn met kunstharslijmen. Dit type platen werd ontwikkeld om op dezelfde manier te bewerken als massief hout.
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Dikke nagels en nieten zijn niet geschikt voor MDF platen, omdat de kans dat het materiaal gaat splijten dan te groot is. U kunt bij MDF platen spaanplaatschroeven gebruiken, maar hierbij moet u wel voorboren om te voorkomen dat de MDF plaat niet gaat splijten.
Platen gemaakt van ecologisch MDF hebben geen toegevoegde formaldehydehars. Daarom zijn deze platen veel minder belastend voor het milieu. De formaldehydehars die wordt gebruikt in vrijwel alle soorten MDF is schadelijk voor het milieu, maar kostenbesparend in de productie.
Welke houtsoort je nodig hebt hangt af van het project. Zo zijn douglas hout en vurenhout zeer geschikt voor buiten, maar Mahonie hout niet.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.