Een eikelontsteking is een ontsteking aan de eikel van de penis. Dit komt doordat er een bacterie of schimmel in uw penis extra gaat vermenigvuldigen. Dit gebeurt vaker als de voorhuid nauwer is. Het komt vaker voor bij jonge jongens.
Een ontstoken voorhuid kan komen door wassen met zeep, bepaalde medicijnen of een te strakke voorhuid. Spoel de voorhuid van uw zoon 3 tot 4 keer per dag af met lauw water. Gaan de klachten niet weg? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Bij een eikelontsteking ziet u rode of witte plekken, schilfering of puistjes op uw eikel. Het kan jeuken en branden. Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie.
Spoel de eikel een paar keer per dag schoon met water (zonder zeep). Schuif daarbij de voorhuid naar achteren. Ga naar uw huisarts als de klachten na 2 weken nog niet zijn verminderd. Ga eerder als de klachten erger worden of als u een soa zou kunnen hebben.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Bij een Spaanse kraag blijft de voorhuid klem zitten achter de rand van de eikel. Dit komt meestal door een te strakke voorhuid. Doordat de voorhuid klem zit kunnen de eikel en voorhuid dik worden. Dit heet een Spaanse kraag.
Een Spaanse kraag (parafimosis) kan ontstaan als de voorhuid over de eikel schiet en vervolgens niet meer terug wil omdat die te nauw is. De bloedcirculatie in de voorhuid raakt dan verstoord, waardoor zij opzwelt. Dit is erg pijnlijk.
De huid van de eikel kan enkele weken gevoelig zijn. Dit kunt u verhelpen door de eikel met vaseline in te smeren. De eikel 'went' op den duur aan de nieuwe situatie.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
De voorhuid komt vanzelf los. Bij veel jongens als ze 4 jaar zijn. Maar soms ook pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden.
Smegma is een stevige witte tot witgele kaasachtige riekende substantie, bestaande uit dode afgeschilferde epitheelcellen en neutrale lichaamsvetten aan de externe genitalia, bij mannen aan de binnenkant van het preputium van de penis, respectievelijk tussen preputium en glans (smegma preputiisebum preputii), bij de ...
Wat je in ieder geval niet moet doen is iets als zeep, handcrème, vaseline of babyolie gebruiken. Met olie of crème kun je nog wel lekker masseren, maar zodra de massage overgaat in seks, moet je eigenlijk voor iets anders kiezen. Deze stoffen wil je namelijk niet in je vagina krijgen.
Bij een ontstoken voorhuid kunt u of uw zoon last hebben van jeuk, huiduitslag en kleine wondjes aan de voorhuid. Een ontstoken voorhuid kan komen door wassen met zeep, bepaalde medicijnen of een te strakke voorhuid. Spoel de voorhuid 3 tot 4 keer per dag af met lauw water.
Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.
Vaak is er een bloedvaatje beschadigd dat ergens in de zaadbal of penis zit. Bijvoorbeeld doordat de man zich gestoten heeft of door prostaatsteentjes. In enkele gevallen komt bloed bij zaadlozing door een ontsteking van één van de zaadblaasjes of van de prostaat.
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Wat is een strakke voorhuid (volwassene)?
Bij een strakke voorhuid lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven. Dit komt omdat de opening van de voorhuid klein is. Het geeft vaak pijn. De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit.
Bij een besnijdenis haalt de uroloog een deel van of de hele voorhuid van de penis weg. Een besnijdenis heet ook wel circumcisie. We doen in het UMCG alleen besnijdenissen als daar een medische reden voor is.
Een vernauwde voorhuid kan op alle leeftijden voorkomen. Bij kleine jongens komt dit vaak voor en vormt zo lang er geen pijn, ontsteking of plasklachten zijn geen probleem. De voorhuid wordt meestal vanzelf soepeler.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
Smegma is talg (witte, vettige huidsmeer) en soms ook wat spermaresten die zich hebben opgehoopt onder de voorhuid bij de eikel. Smegma ontstaat als een jongen zijn piemel niet goed schoonhoudt. Dit kan jeuk, irritatie of een infectie veroorzaken.
Smegma is niet schadelijk en gemakkelijk, door goede persoonlijke hygiëne, te verhelpen. Over het algemeen is het dan ook niet nodig om naar de huisarts te gaan. Neem contact op met de huisarts: Wanneer het pijn doet om de voorhuid terug te trekken.
Baby's kunnen al erecties krijgen. Die kunnen met seksuele gevoelens gepaard gaan. Maar baby's hebben er geen seksuele fantasieën bij, volwassenen wel. Jongens (vanaf zes maanden) en meisjes (vanaf negen maanden) pakken hun geslachtsdelen vast.