Hij heeft een levendige en romige smaak met tonen van wit fruit, zoals perzik, peer en appel. De superkleine belletjes maken deze champagne helemaal af! Wereldwijd is Moët & Chandon Brut Impérial Champagne de meest verkochte en bekendste champagne. Iedere anderhalve seconde wordt ergens ter wereld een fles ontkurkt!
Moët & Chandon Brut Imperial is één van de meest bekendste en behoort tot de absolute top met een zacht en frisse smaak. Moët & Chandon Nectar Imperial Diamond Suit is een heerlijke demi-sec met een verfijnde en ronde smaak. De fles onderscheid zich -zoals de naam al zegt- door het mooie en luxe koelvest.
Moët & Chandon Imperial Brut
De grootste en bekendste Brut champagnes ter wereld is ook tegelijkertijd een van de beste. Bij diverse champagne wedstrijden, scoort de Moët & Chandon Imperial Brut keer op keer op een van de hoogste scores van haar categorie.
Drink je de Moët & Chandon Ice Impérial zonder ijs, dan is de champagne simpelweg te sterk van smaak. Je drinkt deze exclusieve zomer champagne echt op zijn best wanneer je hem serveert met minimaal 3 ijsblokjes per glas. Op deze manier komen de aroma's van de champagne optimaal tot zijn recht.
De Nectar Impérial is een Demi-Sec champagne met een lichtzoete smaak die wordt omschreven als een bijna sensuele, exotische en rijke wijn. De zoete smaak wordt veroorzaakt door een dosage van 40 á 45 gram suiker per liter.
Prijs € 34,90.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Moet Imperial Ice heeft de brede en voluptueuze smaak van een verse fruitsalade.
Hoe te drinken....
Combineer de champagne eens met muntblaadjes, limoen, grapefruit, komkommer, gember of (bevroren) rood fruit zoals aardbeien en framboosjes.
Moët & Chandon heeft een zeer goede reputatie opgebouwd vanwege de constante kwaliteit en de terugkerende stijl. De holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is eigenaar van het champagnehuis. Inmiddels is Moët & Chandon Champagne een van de grootste producenten van mousserende wijnen ter wereld.
Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne.
In sec champagne zit 17 tot 35 gram suiker per liter. Deze champagne smaakt daardoor lichtzoet. In de doux champagne zit meer dan 50 gram suiker per liter. Hierdoor is de champagne dus zeer zoet.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat 'fruitiger'. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Omdat de Champagne vrij noordelijk ligt en niet alle wijnstokken op zuidelijke hellingen groeien is het suikergehalte soms te laag om na de gisting de vereiste 10,5 procent alcohol te bereiken.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.