Hoe voorkom je dt fouten?

Bepaal eerst de stam van het werkwoord (dit is het hele werkwoord zonder de uitgang -en), in dit geval dus 'lunch'. Eindigt deze (of strikt genomen: de klank hiervan) op een van de medeklinkers die voorkomen in 't kofschip (t, k, f, s, ch, of p)? Dan schrijf je verleden tijd en voltooid deelwoord met een t.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op boekenbusiness.com

Hoe gebruik je d en t?

Pas dezelfde ezelsbrug toe als in de tegenwoordige tijd: Vervang het werkwoord dat in de ik-vorm op een -d eindigt door een vorm van “lopen”. Als daar een -t achter komt, dan moet je die ook toevoegen bij het werkwoord dat op een -d eindigt.
...
  1. Ik werk.
  2. Jij werkt.
  3. Hij/zij/het werkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Hoe weet je of het met een d of een t is?

Een handig ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken: woorden die eindigen op een d, zoals worden en vinden, kun je vervangen door lopen en dan hoor je of er een t achter moet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalhelden.org

Waarom d of t of dt?

Een woord eindigt dus op dt als de ik-vorm op een d eindigt en de hoofdpersoon een extra t verdient, net als bij 'hij loopt'. Maar let op: 'je' erachter zegt niet alles! Veel mensen denken: als 'je' achter het werkwoord staat, krijgt het werkwoord geen t.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beterspellen.nl

Wat is de regel van dt?

Als je een vervoeging maakt van een Nederlands werkwoord voeg je altijd maar 1 D of 1 T toe, nooit DT, DD of TT. Dus als je een -DT combinatie ziet, weet je dat de eerste D of T al uit het werkwoord komt. De andere T of D is erbij gezet om een vervoeging te maken en krijgt soms een extra E of EN erachter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op prosultsstudio.com

Schrijf nooit meer dt-fouten: MINICURSUS DT-regel

18 gerelateerde vragen gevonden

Is het vind jij of vindt jij?

De correcte vervoeging is je/jij vindt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Waarom DT regel niet afschaffen?

Waarom alweer die regels voor de werkwoordspelling afschaffen? Drie stoorzenders vormen samen een gevaarlijke cocktail: een overbelast werkgeheugen, te weinig Nederlandse werkwoordvormen die ons kunnen 'trainen' in het dt-probleem en onze onbewuste neiging om de meest frequente spelling op te schrijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op standaard.be

Welke woorden kunnen met dt?

  • Aerdt.
  • Dordt.
  • geldt ∙
  • hardt ∙
  • hordt ∙
  • Oordt.
  • roodt ∙
  • waadt ∙

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Is het wordt jij of word jij?

De correcte vervoeging is je/jij wordt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is wordt altijd met dt?

Bij een zin met hij, zij, men, het of een zelfstandig naamwoord is wordt altijd met een t. Hij wordt naar school gebracht. Wordt hij naar school gebracht? Ook bij u is wordt altijd met een t.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalhelden.org

Is het haalt of haald?

De verleden tijd van halen is 'haalde'. Het voltooid deelwoord is 'heeft gehaald'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woorden.org

Is het geluncht of gelunched?

We kennen hem allemaal: de regel van 't Kofschip. Deze alom bekende spellingregel bepaalt dat we 'geluncht' moeten schrijven en niet 'gelunchd', evenals 'geschrobd' in plaats van 'geschrobt'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op languagepartners.nl

Is woont met een d of t?

1.1 woon, woont, wonen

De drie vormen woon, woont en wonen noemen we de tegenwoordige tijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nt2.nl

Hoe word je d of dt?

Is het de ik-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met enkel een –d: ik word, ik vind, ik bloed. Is het de hij-/zij- of het-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met –dt: zij wordt, hij vindt, het bloedt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedverwoord.nl

Is het je wilt of je wil?

Je wilt en je wil zijn allebei correct.

In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe schrijf je kampioenen?

Als je het onderwerp van de zin is én achter de persoonsvorm staat (hier: word), komt er geen t achter de persoonsvorm. Het is ook 'Dan blijf je kampioen' en 'Dan lijk je kampioen. ' Aan blijf en lijk kun je goed horen dat er geen t achter de stam komt. Bij worden is het verschil tussen wordt en word niet te horen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het goed als of is het goed dat?

Als het onzekere element door een ander woord in de zin wordt uitgedrukt, bijvoorbeeld door het hulpwerkwoord zou(den), is zowel als als dat mogelijk. Beide zinnen betekenen dan hetzelfde. Zou je het goed vinden dat / als ik je een nieuwe versie bezorg? Ik zou het fijn vinden dat / als je kunt komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Kan je of kun je?

Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal. Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandale.nl

Wie vind dat uit?

Beide spellingen zijn correct, maar er is een verschil in grammaticale structuur en daardoor ook in betekenis. Wie vind je het best? is correct als je het onderwerp is. Je is dan vervangbaar door jij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat ik leuk vind of vindt?

U is een persoonlijk voornaamwoord, de beleefdheidsvorm van de tweede persoon enkelvoud. In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt. Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandale.nl

Is het red je of redt je?

' is juist. Red is hier een gebiedende wijs en die komt overeen met de ik-vorm van het werkwoord ('ik red'). De gebiedende wijs komt altijd overeen met de ik-vorm van het werkwoord: je voegt er dus geen t aan toe. Het maakt niet uit of er één persoon wordt aangesproken ('Margriet, red de tijger!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het Maak Of maakt?

hele werkwoord: maken

jij/je ná persoonsvorm (geen t toevoegen): maak jij/je lasagne? u en hij/zij/ze/het voor óf na de persoonsvorm (stam + t): u / hij / zij / het meisje maakt lasagne; maakt u / hij / zij /het meisje lasagne?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Populaire vragen