Bijen bezoeken bloemen voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen. Min of meer 'per ongeluk' zorgen ze hierbij voor de bestuiving van de bloemen.
Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onderin die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Honingbijen, zweefvliegen, hommels, solitaire bijen en vlinders hebben bloemen nodig. De bloemen voorzien hun van nectar en pollen. Nectar is hun alledaagse brandstof, pollen zijn hun hoogwaardige voedingsbestanddeel: rijk aan mineralen en eiwitten.
De bloemen die bezocht worden door de insecten
De bijen drinken de nectar op uit de bloem, slaan dit even op in hun honingmaag en thuis in de korf maken ze er lekkere zoete honing van. De stuifmeelkorrels zijn eiwitrijk voedsel voor de bijen. Van de nectar maken de bijen honing.
Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast. In de winter hebben bijen allemaal dezelfde taak: het warm houden van de 'tros'.
De meeste mensen zien de uitwerpselen van bijen zelden en ze vragen zich af hoe de uitwerpselen van bijen eruit zien. Er gaan geruchten dat stuifmeel en honing de poep van deze bijen zijn. Deze stelling is helemaal fout.
Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Daarom is het belangrijk om bijen te helpen om te overleven. Deze dieren zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Anders gezegd: zonder bijen is er geen leven mogelijk op aarde.
Bijen en andere insectenbestuivers zijn immers essentieel voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit. Een vermindering van bestuivers betekent dat veel plantensoorten mogelijk zullen verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn.
Bijen halen hun water uit de vijver, een sloot, een waterbakje voor vogels. Zelfs het zwembadwater met een beetje zout en chloor is aantrekkelijk voor ze. Al is dat laatste niet erg ideaal, juist vanwege de chloor in het water. Een honingbij heeft water niet alleen nodig om te drinken.
Het stuifmeel en de nectar zijn giftig voor bijen.
Bij de nestbouw worden stukjes blad van onder meer roos, rik en Haagbeuk gebruikt. Deze worden met de kaken geknipt en opgerold onder de buik meegenomen naar het nest en dienen als binnenbekleding van de nestcellen. In die cellen deponeert de bij een mengsel van stuifmeel en nectar en een ei.
De bij is klein, maar superbelangrijk voor mens én natuur. Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. In Nederland leven wel 360 soorten bijen! En wist je dat de hommel eigenlijk ook een bij is?
Wie kent het niet: de geur van Lavendel. Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Bijen zien kleuren anders dan wij
Zij zien maar moeilijk het verschil tussen rood en oranje, tussen geel en Lichtgroen en tussen blauw en paars. Zij onderscheiden zeer goed helder blauw in een gevarieerde gamma van grijs.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
' De dieren die gewassen bestuiven zijn voor de mens van groot belang. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Veel van deze gewassen leveren een belangrijke bijdrage aan onze voeding, zoals fruit, groenten, noten en plantaardige olie.
Naarmate de kolonie groter wordt, worden de bijen beschermend voor hun honing en hun bijenkast ,leidend tot agressie. Tekort aan Nectar-producerende F-verlaagt - Als de bijen zijn niet in staat om voldoende nectar te vinden voor hun geloven, zullen ze hun toevlucht tot beroven honing uit andere Hives.
Economisch belang bestuiving door insecten
Dit geldt voor fruit, zoals appels, kersen, aardbeien en bessen, maar ook voor groenten als courgette, tomaat en tuinboon. Ook koolzaad, een gewas dat vooral voor de olie geteelt wordt, is afhankelijk van bestuiving door insecten.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk.