Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”.
Voortdurend verstopte neus
Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig.
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Hoelang duurt het afkicken van neusspray
Je kunt binnen een week afkicken van een verslaving aan neusspray. Wanneer je cold turkey stopt, zal de neus een week lang vanwege het zogeheten rebound effect verstopt raken. Hierna stabiliseert het slijmvlies in de neus en verdwijnen de afkickverschijnselen.
Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.
Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. De mond blijft gesloten. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel 'Otrivinisme' genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts.
Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
U kunt in één keer stoppen. Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies.
Meestal begin je met een neusspray vanwege verkoudheid, loopneus, vastzittend slijm in de neus of verstopte holtes zoals bijholteontsteking. Echter, het gevaar van behoorlijk wat neussprays is dat mensen er verslaafd aan raken. Als u stopt met neusspray, verwijden de bloedvaatjes weer en nemen de klachten toe.
Volgens NRC zijn naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen verslaafd aan neussprays.
Otrivin Duo mag niet meer dan 7 opeenvolgende dagen gebruikt worden. Als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan een dokter. Langdurig en excessief gebruik kan het verstopte gevoel in de neus doen terugkeren of verergeren en kan leiden tot zwelling van het neusslijmvlies.
Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Otrivin 1 mg/ml mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 12 jaar. De aanbevolen dosering is: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 2 tot 4 druppels in elk neusgat, 3 maal per dag.
Neusspray als Otrivin gebruikt als werkzame stof xylometazoline. Die stof zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in je neus afneemt, waardoor je heel snel weer makkelijker kunt ademen. Nadat het positieve effect van de neusspray is uitgewerkt, komt die zwelling echter heftiger terug.
Volgens Nederlandse KNO-artsen zijn tienduizenden tot honderdduizenden mensen in Nederland verslaafd aan neussprays. Het gaat hierbij om de afhankelijkheid van het stofje xylometazoline dat onder andere in Otrivin voorkomt.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.
Als je neusslijmvlies geïrriteerd is, dan is het slijmvlies dik en opgezet, soms ontstoken. Regelmatig niezen hoort er ook bij, en soms korstvorming in je neus. De oorzaak is meestal een verkoudheid of een allergie, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen of huidschilfers van huisdieren.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door een allergie, chronisch neusspray gebruik (xylometazoline), roken, luchtweginfecties of bijholteontstekingen. Vooral bij het gaan liggen en het in slaap vallen kan een verstopte neus ontstaan en bijzonder vervelend zijn.
Als cellen in het slijmvlies van de neusholte en neusbijholtes ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo'n kwaadaardige tumor heet neuskanker. Neuskanker komt voor in: de neusholte.
Maar waarom uit die neusverkoudheid zich dan alleen 's nachts, en niet overdag? Dat komt doordat je bed veel, heel erg veel huisstofmijten herbergt. Er zitten er talloze in je kussen, deken en vooral matras.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.