Een ananas heeft geen pit, maar wel een harde, niet-eetbare kern. Hier wil je zoveel mogelijk omheen snijden, terwijl er tegelijkertijd zo min mogelijk zacht vruchtvlees verloren gaat.
Ananas bevat een enzym dat bromelaïne heet. Het is een stof die helpt bij het afbreken van proteïnen. Het wordt ook wel gebruikt voor het malser maken van vlees. Het enzym zit in ieder deel van de ananas maar voornamelijk in de harde kern.
Het antwoord is: ja, zonder enig bezwaar! Het hart is weliswaar harder en vezeliger dan het vruchtvlees. Als je hem niet rauw wilt eten (wat trouwens zonder meer mogelijk is), kan de kern van de ananas gewoon verder worden bewerkt. Op die manier kan het smakelijke hart van de vrucht uitstekend worden gebruikt.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.
Mandarijnen zonder pitjes zijn volkomen natuurlijk
En als die zaadknop niet bevrucht is, groeien er geen pitjes. Een onvruchtbare vrucht dus. De botanische term voor dit pitloze fruit is parthenocarp, Grieks voor 'maagdelijk fruit'. Driewerf hoera voor deze speling der natuur.
Ananas bevat zowel oplosbare als niet oplosbare vezels. Vezels stimuleren de beweging van de darmen en helpen de spijsvertering op gang. Ook bevat deze vrucht antioxidanten die bijdragen aan een goede bloedsomloop en weefselvorming. De antioxidanten beschermen je cellen tegen giftige stoffen van buitenaf.
Bromelaïne is een enzym, en helpt dus om eiwitten af te breken. In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond. Het breekt de eiwitten op je tong en in je wangslijmvlies af.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Te veel ananas eten
Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden. Variëren tussen fruitsoorten is altijd het beste.
Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Eenvoudig door met ruime marge de schil van boven naar beneden eraf af te snijden of met een kleine marge. De zware puntjes verwijder je daarna met een kleiner mes zodat er alleen geel vruchtvlees overblijft. Een ananas kun je tot slot snijden in plakjes, repen of blokjes. Vergeet niet de harde kern weg te snijden.
In de vrucht zitten kleine, harde zaden. Hoe lang het duurt voordat de vrucht rijp is, hangt af van de omgeving. Bij ananassen die in Australië gekweekt worden, duurt het minstens vijf maanden.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekent uitmuntende vrucht. De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino).
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Ananas is een goede bron van het mineraal kalium. Kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk. Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Bromelaïne is een enzym, oftewel een stof die helpt bij het omzetten van eiwitten. En ananas zit hier dus bomvol mee. Omdat de mond hier slecht tegen kan, krijg je last van jeuk en een prikkelend gevoel.
Zin in een tropische vrucht? Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Ananas – Deze fruitsoort is met name goed voor de huid waarop cellulitis voorkomt. Ananas is een vetafbreker. Niet alleen in de maag, maar ook in de huid. Eet daarom regelmatig ananas, want dan krijg je veel bromelaine binnen, het enzym dat vet afbreekt en dus ook die ranzige vetbultjes die cellulitis eigenlijk zijn.
Ananas verbetert de spijsvertering
Het vermindert symptomen van zure reflux van de maag.