Nederland loopt achter als het gaat om gebruik van hernieuwbare energie. Het aandeel duurzame opgewekte energie ligt in ons land aanzienlijk lager dan in de Europese Unie als geheel. Dat komt naar voren uit de meest recente gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. (EU) 17,5%.
Elf lidstaten hebben hun doelstellingen voor de opwekking van hernieuwbare energie voor 2020 al gehaald. Zweden is koploper en wekt meer dan de helft (54,5 procent) van de energie op uit duurzame bronnen.
De nieuwste editie van Morningstar's Sustainability Atlas bevestigt het beeld dat Noord-Europese landen het best scoren op het gebied van ESG. Nederland gaat al voor het vierde jaar aan kop als duurzaamste land.
Nederland is een van de duurzaamste landen ter wereld, blijkt uit de nieuwste editie van de Morningstar Sustainability Atlas. Opnieuw zit Nederland in de kopgroep met een derde plaats, zoals ook in eerdere edities het geval was. Europa als regio scoort het best op duurzaamheid in vergelijking met andere wereldregio's.
Het aandeel hernieuwbare energie was 15,0 procent van het totale energieverbruik in 2022. In 2021 was dit 13,0 procent.
Doel Energieakkoord bereikt
In 2013 werd afgesproken dat Nederland in 2023 voor 16 procent aan hernieuwbare energie zou opwekken. Dat aandeel is nu 17 procent.
In vergelijking met andere landen, heeft Zweden het hoogste gebruik van hernieuwbare energie én de laagste koolstofuitstoot. Het land heeft zichzelf zelfs nog strengere doelen opgelegd dan het Klimaatakkoord eigenlijk vereist. Daarmee zal Zweden tegen 2045 haar uitstoot al met 85% tot 100% hebben verminderd.
Ons land gebruikt veel fossiele energie voor bijvoorbeeld de kassen in de tuinbouw, vrachtwagens, de haven in Rotterdam, hoogovens en cementindustrie. De stap naar duurzame energie is voor Nederland dus heel groot, juist omdat we onze industrie en economie zo hebben gebouwd op fossiele energie.
Nederland is wereldwijd verantwoordelijk voor maar een klein deel van de uitstoot van broeikasgassen: in 2019 was dat 0,4 procent. Maar we vormen met elkaar een nog kleiner deel van de wereldbevolking: zo'n 0,22 procent. "Per hoofd van de bevolking hebben we dus een relatief hoge uitstoot.
Economie in koplopersgroep innovatie en inclusiviteit
Aanzienlijk slechter scoort Nederland op duurzaamheid, met een middenpositie op plaats 36. Zo worden in Nederland slechts beperkt groene octrooien verleend, gericht op verduurzaming, en worden forse fossiele subsidies verstrekt.
De uitstoot van broeikasgassen is in Nederland relatief hoog.Nederland draagt 4,5 procent bij aan de EU-uitstoot. Een Nederlander zorgt voor 34 procent meer uitstoot dan een gemiddelde Europeaan. Slechts vier EU-landen doen het op dit punt slechter.
In internationaal opzicht is Nederland een rijk en welvarend land, met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, relatief goed en toegankelijk onderwijs en zorg, en een relatief veilige leefomgeving.
94 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder denkt dat het klimaat aan het veranderen is. 60 procent denkt dat dit geheel of vooral door de mens komt. Verder is 75 procent van de Nederlanders van mening dat de mens nog iets tegen de klimaatverandering kan doen.
Zweden en Schotland zijn bij de schoonste landen. De Italiaanse Povlakte is een bijzonder donkere vlek: meer dan een derde van de bevolking is er blootgesteld aan luchtvervuiling die vier keer hoger ligt dan de WHO-norm.
In Europa staan in de top 3 beste landen om te wonen Zweden, Finland en Denemarken.
Nederland heeft een sterke Europese Unie nodig. Omdat Europa een veilig thuis is waar mensen in vrede kunnen leven. Om de Nederlandse belangen in de wereld te bevorderen en te beschermen. Omdat Nederland economisch sterk afhankelijk is van het vrije verkeer van goederen en kapitaal binnen de EU.
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas in 2050 niet hoger is dan wat er vastgelegd wordt, netto is de uitstoot dus nul. Het kabinet geeft elk jaar inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.
Het Europese zeeklimaat overheerst vooral in Nederland, België, het noorden en westen van Frankrijk, het westen en noordwesten van Duitsland, het noorden van Spanje en het uiterste noorden van Portugal, het zuidwesten van Noorwegen en delen van Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en het noorden van Turkije.
Als de trend doorzet, hebben we aan het einde van deze eeuw een mediterraans klimaat, verwacht het weerbureau. Het huidige Nederlandse klimaat is heel anders dan dat van zo'n honderd jaar geleden, ziet Weerplaza bij analyse van weerdata. Het is gemiddeld twee graden warmer tijdens alle seizoenen.
Nederland loopt niet alleen achter op andere landen omdat het relatief laat begonnen is met het investeren in hernieuwbare energie. "Sommige landen begonnen al op een hoger percentage of kunnen veel duurzame energie uit bijvoorbeeld waterkracht halen." Koploper Zweden is een voorbeeld van zo'n land.
Op dit moment wordt in Nederland ruim een kwart duurzaam opgewekt. De Europese Richtlijn 2009/28/EG1 (richtlijn voor hernieuwbare energie) stelt als doel 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023.
Daarmee is Nederland het op vijftien na dichtst bevolkte land van de wereld; met de kleine stadstaten Monaco, Vaticaanstad en San Marino niet meegerekend is Nederland na Malta het dichtstbevolkte land in Europa. 18,41% van het oppervlak (7.650 km²) bestaat uit water en 81,59% uit land (33.893 km²).
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.
Het is misschien geen verrassing om te horen dat Noord-Europa bovenaan de ranglijst staat wat betreft de SDG's, met Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk als de meest duurzame landen die het voortouw nemen in het creëren van een duurzamere wereld.
Zweden heeft een paar voordelen die het tot duurzaam land maken. Het is relatief dunbevolkt, met 10 miljoen mensen op 500.000 vierkante kilometer.Er is daardoor veel ruimte voor natuur en bos.Bos dat allemaal CO2 vastlegt terwijl het groeit.