In totaal leven er in Nederland momenteel minstens twintig gevestigde wolven, wat betekent dat ze een eigen territorium hebben. Daarnaast zijn er nog zwervende wolven en de
In de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023 meldt BIJ12 dat er in Nederland op dit moment minimaal twintig gevestigde wolven leven. Daarnaast zijn er de welpen die dit jaar geboren zijn en nakomelingen van voorgaande jaren.
Hoeveel wolven er nu in Nederland zijn, is niet exact bekend, maar uit DNA-analyses kan opgemaakt worden dat er eind 2019 tot juli 2020 in elk geval 11 individuen in Nederland bivakkeren.
Aantal wolven in Nederland
Het gaat om drie jongen in het gebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, zes op de Noord-Veluwe, vier op de Midden-Veluwe en drie in Park de Hoge Veluwe. Er zijn tenminste vier roedels actief in Nederland.
Wolven leven nu vooral in bosrijke natuurgebieden op de Veluwe en een enkeling in Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. In een cultuurlandschap als Nederland zou dat in de toekomst ook op andere plekken kunnen zijn. Als er maar voldoende voedsel en rust te vinden is.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren.
Wolven hebben eigenlijk bijna geen vijanden. De grootse vijand zijn wij: de mens. Met name vroeger is er veel door mensen op wolven gejaagd, omdat de dieren vaak schapen van boeren doodden. Daarnaast vormen alleen tijgers een gevaar voor wolven: ze jagen op dezelfde dieren, dus vormen concurrentie voor elkaar.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over.
Loop een wolf niet achterna. Voer in het wild levende dieren niet, dus ook geen wolven voeren of lokken. Komt een wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak jezelf groot, maak gebaren of maak herrie om ze af te schrikken.
Het park herbergt naar schatting zeven wolven, bestaande uit twee volwassen dieren en vijf welpen. Hoewel de andere natuurbeheerders aangeven dat de dieren wat schuwer en minder zichtbaar zijn geworden sinds de komst van de wolf, stelt De Hoge Veluwe dat de consequenties veel verder reiken.
De geschiktheid van Nederland als leefge- bied voor de wolf is nog grotendeels onbekend. Door te dispergeren kunnen wolven Nederland koloniseren waarbij de wolven drukke wegen moeten passeren. Bij hun habitatkeuze vermij- den ze echter wel gebieden in de nabijheid van drukke wegen.
Maar het is onwaarschijnlijk dat een gezonde wolf mensen zal benaderen. Er leven momenteel 17.000 wolven in Europa, waarvan er veel in de nabijheid van miljoenen mensen leven, en toch vinden we alleen bewijs voor een handvol aanvallen in de afgelopen decennia.
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Een in het wild levende wolf kan ongeveer 13 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze maar 5 of 6 jaar oud.In gevangenschap kan een wolf 15 of zelfs 20 jaar oud worden.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
Maak jezelf zo groot mogelijk door je armen boven je hoofd uit te steken. Loop op deze manier langzaam achteruit. Zo geef je de wolf de kans om weg te gaan, terwijl je er zelf ook stiekem vandoor gaat. Verlies de wolf ondertussen geen seconde uit het oog.
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad. Het jagen is echt teamwerk! Terwijl de ene wolf een kudde herten uit elkaar probeert te drijven, kan een ander in een hinderlaag wachten om tevoorschijn te springen.
Wolven leggen 40-50 km per dag af. Wanneer een jong dier een eigen leefgebied gaat zoeken, kunnen ze dus op korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1000 km afleggen en zich in een heel andere uithoek van Europa vestigen.