Natrium heeft invloed op de bloeddruk en regelt de hoeveelheid vocht in het lichaam. Elke zes gram zout houdt een liter aan water vast in het bloed.
ZOUT houdt vocht vast. Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om niet meer dan 6 gram zout per dag te nemen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer dan 6 gram zout per dag binnen. Gemiddeld eten volwassenen van 18-79 jaar 7,8 gram zout per dag of meer.
Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Als leidraad geldt dat voedingsmiddelen die meer dan ongeveer 1,5 g zout/100 g bevatten (en dranken die meer dan ongeveer 0,75 g zout/100 ml bevatten), als zoutrijk worden beschouwd.
Eén gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium. Een beetje natrium is goed voor je. Je hebt het nodig voor de werking van je spier- en zenuwcellen en voor een goede vochthuishouding. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wel om de zoutinname te beperken tot 6 gram zout (of 2,4 gram natrium) per dag.
In Nederland is er geen minimum aanbevolen hoeveelheid. Het internationale Institute of Medicine adviseert voor volwassenen wel een minimum inname van 1,5 g natrium per dag, wat overeenkomt met 3,75 gram zout. Deze hoeveelheid is voldoende om het verlies via je urine en zweet weer aan te vullen.
Volwassen in Nederland krijgen per dag ongeveer 9 gram zout binnen (mannen 9,9 g, vrouwen 7,5 g). De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Beweeg voldoende.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Je lichaam heeft natrium nodig om correct te functioneren en om het vochtgehalte in je lichaam te regelen. Als je heel veel zout (wat natrium bevat) eet, raakt je lichaam in de war en ga je vocht vasthouden. Minder zout eten is dan ook een goede tip als je hier last van hebt.
Het beste voor uw gezondheid is om minder dan 6 gram zout per dag te eten. Dit staat gelijk aan maximaal 2,4 gram natrium per dag. Voor kinderen is dat minder. De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Zo schadelijk is zout
Nederlanders eten ongeveer 8,5 gram zout per dag, schrijft de Hartstichting. Het Nederlandse advies is om het bij 6 gram te houden, nog coulant dus vergeleken met de WHO-richtlijn. Veel zout eten verhoogt de bloeddruk en leidt tot hart- en vaatziekten en nierschade.
1 theelepel
Zout is 2 gram.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
De aanbevolen hoeveelheid zout die je dagelijks mag binnenkrijgen is 6 gram, wat neerkomt op zo'n anderhalve theelepel fijn keukenzout.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van je baby of kind.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).