Een bedrijfswoning mag alleen bewoond worden door een persoon die op een bepaalde manier verbonden is met het bedrijf, bijvoorbeeld als eigenaar of werknemer. Een burgerwoning mag door iedereen bewoond worden, zonder dat hiervoor verdere beperkingen gelden.
De bedrijfswoning wordt in het bestemmingsplan vaak gedefinieerd als: een woning in of bij een gebouw of op of bij een terrein, kennelijk slechts bestemd voor één persoon of gezin, van wie huisvesting daar, gelet op de bestemming van het gebouw of terrein, noodzakelijk is.
Wanneer je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen, is het noodzakelijk dat de grond van de woning de bestemming 'wonen' heeft. Is dat niet het geval, dan kun je per definitie geen hypotheek afsluiten. Je zult dan een zakelijke lening aan moeten gaan.
Wonen in bedrijfswoning of bedrijfspand zonder vergunning is niet toegestaan. Het komt regelmatig voor dat een bedrijfsloods wordt verbouwd tot één of meer woningen. Of een bedrijfswoning die aan anderen dan de bedrijfsvoerder wordt verhuurd. Het is niet altijd verboden, de gemeente geeft er soms een vergunning voor.
Het bestemmingsplan
Iemand die bij het bedrijf werkt mag dus in principe altijd in de bedrijfswoning wonen. Het antwoord op de vraag of een bedrijfswoning ook mag worden verhuurd aan een derde is afhankelijk van het bestemmingsplan dat van toepassing is.
Een bedrijfswoning is een woning die een functionele binding heeft met het bedrijf, waar de woning bij hoort. Een bedrijfswoning mag niet door derden bewoond worden. Dan is er sprake van een reguliere woning. In sommige gevallen geldt er een lager beschermingsniveau voor een bedrijfswoning dan bij een burgerwoning.
Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Wonen in een loods is nooit toegestaan. Als er (ook) een woonbestemming op het perceel rust waar de loods op staat, dan moet er een woning zijn waar in gewoond kan worden. Om een loods of perceel zonder woonbestemming aan te passen naar iets met woonbestemming zijn ingewikkelde procedures nodig.
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.
Een bedrijfswoning is nauwelijks te verkopen, omdat daar volgens het bestemmingsplan alleen iemand van het bedrijf mag wonen. In dat geval kan een agrarische bedrijfswoning worden omgezet naar een burgerwoning.
Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 100% van de waarde van het pand financieren, maar bij sommige bij geldverstrekkers ligt het maximaal te financieren bedrag lager.
Waar het pand voor wordt gebruikt is belangrijk. Als het pand geen rol speelt in uw bedrijfsactiviteiten dan kunt u het als privévermogen opgeven. Wanneer het pand alleen zakelijk wordt gebruikt, bent u verplicht het pand onder het ondernemingsvermogen te rekenen.
Hoe financier ik een bedrijfswoning vanuit mijn privévermogen? Een bedrijfswoning vanuit je privévermogen financieren doe je door een standaardhypotheek aan te vragen. Dit kan bij een bank of een andere kredietverstrekker en eventueel via een hypotheekadviseur.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een bedrijfsbestemming houdt in dat er op deze plaats een bedrijf gerund mag worden.
Een terrein dat vanwege zijn bestemming bestemd en geschikt is voor gebruik door handel, nijverheid, commerciële en niet-commerciële dienstverlening en industrie. Onder de omschrijving vallen daarmee tevens (delen van) werklocaties die gedeeltelijk bestemd zijn en geschikt zijn voor kantoren.
Ja, in de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Dat kan door een heel nieuw bestemmingsplan vast te stellen, maar ook door het nemen van een verlengingsbesluit.
Afwijken van het bestemmingsplan is een activiteit waarvoor een omgevingsvergunning van B&W nodig is. Bij afwijken van het bestemmingsplan blijft het onderliggende bestemmingsplan onveranderd. Het herzien van een bestemmingsplan, dat iedere tien jaar moet plaatsvinden, is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
Aan een omgevingsvergunning ligt een concreet project ten grondslag en er kunnen geen algemene regels in worden opgenomen. In een bestemmingsplan worden daarentegen regels opgenomen die voor herhaalde toepassing zijn.
U betaalt ook de kosten voor het aanpassen van het bestemmingsplan. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de uren die de gemeente eraan moet besteden. Bestemmingsplannen kosten meestal tussen de €10.000,00 en € 20.000,00.
U heeft hier een vergunning voor nodig. Gebouwen die niet zijn bedoeld als woning zijn bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een winkel. U vraagt dan een omgevingsvergunning aan voor het afwijken van het bestemmingsplan. Als u ook gaat verbouwen heeft u hiervoor mogelijk ook een omgevingsvergunning nodig.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
U kunt bouwen, verbouwen en herbouwen, mits u de verkavelingsvoorschriften respecteert. De basisrechten voor zonevreemde constructies (niet zijnde woningbouw) gelden enkel bij bestaande hoofdzakelijk vergunde en niet-verkrotte constructies , wanneer de goede ruimtelijke ordening niet wordt geschaad.
Hoe kunt u het bestemmingsplan raadplegen.
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft.
Verjaring kan een rol spelen bij de vaststelling van een bestemmingsplan. Er moet dan echter wel sprake zijn van een evidente privaatrechtelijke belemmering.
De bestemming wonen. Dat zijn gebouwen voor regulier wonen óf locaties waar dat soort woningen mag komen. Op die locatie mag je een initiatief beginnen met 'nagenoeg zelfstandige bewoning'. Dat betekent dat de bewoners zorg en ondersteuning nodig hebben bij de algemene dagelijkse levensbehoeften.