Veel vrouwen hebben last van vleesbomen en/of poliepen in de baarmoeder. Dit geeft vaak pijnlijke en vervelende klachten. Als deze verwijderd moeten worden, kan dit met behulp van de MyoSure behandeling. Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder.
Hoe wordt de operatie uitgevoerd? Een vleesboom verwijdering via een kijkoperatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de navel, waardoor de buik gevuld wordt met koolzuurgas (CO2).
GnRH-analogen
De vleesboom wordt ook vaak kleiner. Dit medicijn is een injectie van één of drie maanden. Als je stopt met de injecties, komen de menstruaties meestal weer terug. De bijwerkingen die je kunt krijgen, lijken op overgangsklachten: opvliegers, nachtzweten en een droge vagina.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Kan een vleesboom kwaad? Vleesbomen zijn geen kanker.De kans dat ze kanker worden is heel klein. Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden.
Myomen kunnen vervelende klachten geven, maar ze vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heeft u voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan hierbij adviseren.
Vaak zijn er meer vleesbomen in de baarmoeder aanwezig. Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.
Een vleesboom geeft meestal weinig klachten. Of u klachten heeft, hangt af van de plaats en de grootte van de vleesboom. Vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten of hevig bloedverlies veroorzaken.Bij overmatig bloedverlies kunt u bloedarmoede (anemie) krijgen.
De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen, dan komen de klachten meestal terug. Er zijn medicijnbehandelingen met of zonder hormonen.
Het komt zeer zelden voor dat een myoom kwaadaardig wordt. Daarom hoeft een myoom dat geen klachten veroorzaakt, niet altijd te worden verwijderd. Wel kan een zeer snelle groei een aanwijzing zijn voor kwaadaardige veranderingen. Daarom controleert een arts de groei van de myomen met regelmatige tussenpozen.
Vleesbomen die duidelijk uitpuilen in de baarmoederholte geven mogelijk een verlaagde kans op een zwangerschap. Meestal is het verwijderen van de hele baarmoeder de beste manier om helemaal van de klachten af te komen. Na de overgang stoppen de menstruaties en krimpen vleesbomen langzaam.
Een groot myoom kan rugklachten of een zeurderige pijn in de onderbuik veroorzaken. Het vrijen kan pijnlijk zijn. Drukt een myoom op de blaas, dan kunt u plasproblemen krijgen, zoals vaak plassen. Verder kan een myoom een spontane miskraam veroorzaken en ook ongewenste kinderloosheid kan het gevolg zijn.
Myomen hebben oestrogeen (vrouwelijk hormoon) nodig om te kunnen groeien. Door met medicatie de oestrogeenproductie te verminderen, zullen de myomen minder groeien en zelfs een beetje kleiner worden: Anticonceptiepil. Progestageen of zogenaamde minipil.
Een vleesboom (myoom) is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. Hoe snel een vleesboom groeit, varieert enorm. Een vleesboom kan in korte tijd zo groot worden als een sinaasappel of nog groter. Of in enkele jaren 'slechts' zo groot als een knikker.
Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.
Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Symptomen van uterus myomatosus of vleesbomen
Druk op de blaas en meer aandrang om te plassen. Pijn die uitstraalt naar de rug. Pijn tijdens het vrijen. Tijdens menstruatie heviger pijn.
Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder die vooral uit spierweefsel bestaan. Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte (zie afbeelding 1). Hoe myomen ontstaan, is niet bekend.
Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren. Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie. Na verwijdering van de baarmoeder komen soms plasproblemen voor.
Een vleesboom (myoom) is een goedaardige knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel en komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen.
Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.
Een myoom kan zo groot zijn als de nagel van een pink, maar is soms heel groot en kan zelfs een paar kilo wegen. Vaak zijn er meerdere myomen aanwezig in de baarmoeder.