Het gaat om diploma's van het door de overheid bekostigd voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs, het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie, de inburgering en Nederlands als tweede taal.
Alleen de diplomahouder, scholen en onderwijsinstellingen en de in de wet genoemde overheidsorganen hebben toegang tot de gegevens. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de volgende diensten: Mijn DUO. Diplomahouders kunnen hun gegevens in het diplomaregister bekijken.
Alleen de diplomahouders zelf, onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties hebben toegang tot het diplomaregister. Als werkgever heb je dus geen rechtstreekse toegang tot de diplomagegevens van een werknemer of sollicitant. Je kunt er naar vragen bij de sollicitant waarvan je de diploma's wilt checken.
Wil je checken of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kun je de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomaregister. Dit document is voorzien van een certificaat. De sollicitant kan dit document aanvragen bij de overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs.
Als je diploma niet bij DUO is geregistreerd moet je een kopie van je diploma opvragen op je school. Je school moet je diploma op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren. Met name diploma's die voor 1996 zijn behaald zijn echter niet altijd meer beschikbaar op scholen.
Het kan zijn dat je (potentiële) werkgever vraagt om een afschrift van je diploma. Je kunt een kopie maken van je diploma, maar het is ook mogelijk een afschrift aan te vragen bij de Nederlandse overheidsorganisatie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) .
Afhankelijk van uw opleiding kan het 2 tot 8 weken duren voordat uw diploma in Mijn diploma's staat.
Na het verlaten van de school is de school volgens de archiefwet verplicht om je persoonsgegevens nog 2 jaar te bewaren. Ook resultaten moeten minimaal 2 jaar worden bewaard wanneer je wordt uitgeschreven van de opleiding.
Als je bent gezakt, kun je het vwo examenjaar herkansen. Je doet dan het jaar daarna het volledige examen opnieuw. Je kunt ook in het volwassenenonderwijs (vavo) examen doen voor de vakken die je nog niet hebt gehaald. Of je haalt de ontbrekende vakken via het staatsexamen.
Als u uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kunt u een uittreksel aanvragen van uw diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. U vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als u een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.
Download een uittreksel van je diploma via het diplomaregister van DUO. Een digitaal uittreksel uit het diplomaregister heeft dezelfde waarde als een papieren gewaarmerkte kopie. Vul het Aanvraagformulier verklaring in en ontvang het gewaarmerkte kopie per post of e-mail.
Naam. Een school voor het voortgezet onderwijs mag zelf bepalen of de officiële naam of de roepnaam van de kandidaat op het diploma komt te staan. Het is aan te raden om de officiële naamsgegevens uit de BRP voluit te vermelden. Voor het mbo is dit verplicht.
Mensen zonder einddiploma zijn veel kwetsbaarder, ook al hebben ze hun school verlaten om aan het werk te gaan. Als ze hun baan verliezen, is het zonder dat eindpapiertje lastiger om opnieuw werk te vinden. Een diploma is bovendien nodig om aan een vervolgopleiding te beginnen.
Het Register Onderwijsdeelnemers (ROD) bevat leerlinggegevens van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs.
Leerlingen krijgen een diploma als zij slagen voor hun eindexamen vmbo-, havo of vwo. Ook studenten die een mbo-opleiding met succes afronden krijgen een diploma. In het hbo en op de universiteit krijgen studenten een getuigschrift (bachelor of master) en een supplement als zij slagen voor de examenonderdelen.
Hoe hoog uw schuld is, kunt u zien in Mijn DUO bij 'Mijn schulden'. In Mijn DUO bij 'Mijn berichten' vindt u berichten over uw schuld die u kunt uitprinten.
Studenten op het hbo of de universiteit moeten voldoen aan een aantal voorwaarden voor studiefinanciering. Zo moeten zij een voltijds of duale (werken en leren) opleiding volgen die ten minste 1 jaar duurt. En studenten moeten jonger zijn dan 30 jaar op het moment dat hun studiefinanciering ingaat.
De rechtspraak zegt hierover: een diploma mag alleen maar worden ingetrokken, als er duidelijk sprake is van fraude. In deze casus is het onduidelijk of er sprake is van fraude.”
Inzien examenwerk
De leerling en de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mogen het werk voor het (centraal) examen en de cijferlijst op school inzien. Hierbij moet een vertegenwoordiger van de school aanwezig zijn.
In het algemeen geldt dat u als school het leerlingdossier 2 jaar mag bewaren nadat de leerling van school is gegaan.
Te laat stopzetten kost geld
Dan krijgt u een boete. In de 1e maand nadat uw recht op het studentenreisproduct is afgelopen, is de ov-boete € 89,54 per halve maand. Gebruikt u het ná die 1e maand, dan is de boete € 179,10 per halve maand. De 1e helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand.
Op tijd stopzetten
Zet uw studiefinanciering uiterlijk stop op de 1e dag van de maand waarin u geen studiefinanciering meer wilt of mag ontvangen.
Dit betekent lenen bij DUO: De lening is onderdeel van studiefinanciering. Over de lening loopt rente, vanaf de maand nadat u de lening krijgt. Daarna wordt elke maand rente berekend over de schuld en rente die u al hebt opgebouwd.