Veel restaurants bieden een goedkoop lunchmenu aan, het menú del día dat bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht, brood, water of wijn en koffie. Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins).
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
De Spanjaarden houden van lekker eten. Dat is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en dagelijkse leven. In Spanje wordt maar liefst vijf keer per dag gegeten, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd.
La Cena. La cena het avondeten thuis, kan lichter zijn dan La Comida en bestaan uit soep of een omelet, gevolgd door kaas en fruit. De avondmaaltijd wordt s' winters rond half negen en s' zomers dikwijls pas om half tien gebruikt.
Tussendoortje. Rond een uur of vijf eten de Spanjaarden nog een klein tussendoortje. Meestal een koekje, fruit, een croissant of een kleine tapas.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis.
Sommigen nemen tussen 10 uur en 11.30 uur nog een tweede ontbijt, een almuerzo, dat meestal bestaat uit een bocadillo, een broodje met kaas (queso) of (jamón) of een croissantje. Om de lekkere trek tussendoor te stillen worden daarna soms nog wat tapas gegeten en om 14 uur is het tijd voor de warme lunch, de comida.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
chocolade en churros
Wat een klassiek Spaans gerecht! Churros zijn gebakken deeg gebakjes die meestal lang en dik. Ze worden geserveerd met een warme kop pure luxe chocolade! Het is bijna een zonde te hebben churros op een dessert menu als dit gerecht kan worden gegeten op elk gewenst moment!
Na 14:00 uur vaak na de lunch zegt men ''buenas tardes'', dit gebeurt tot ongeveer 20:00 uur tot 22:00. Hierna zegt men ''buenas noches'', wat goedenavond betekent, maar dit betekent ook goede nacht, dit zeggen Spanjaarden vaak tegen elkaar als zij naar huis gaan na een avond, zo wensen zij elkaar een goede nachtrust.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Eten en drinken: wanneer en wat
De Andalusiers ontbijten tussen 8.00 u en 11.00 u, lunchen tussen 13.30 u en 16.00 u en avondmaal tussen 21.00 u en 23.00 u ( minder warmin huis en buiten).
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.