Bij een wigexcisie wordt behalve de nagel ook het nagelbed permanent smaller gemaakt. Het ontstoken weefsel zal binnen een paar weken herstellen. Een nadeel zit niet aan deze kleine operatie vast, mede ook dat de pijn na de ingreep vaak verwaarloosbaar is.
U mag lopen op uw voet maar geadviseerd wordt dit de eerste twee dagen zoveel mogelijk te beperken. Na twee dagen, als het drukverband is verwijderd, mag de wond nat worden. U kunt het beste de wond aan de lucht laten drogen. Als de wond nog wat lekt kunt u er een pleister of een gaasje op doen.
De ingreep
De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat alleen de teen gevoelloos wordt. De teen wordt gedesinfecteerd en u krijgt een elastiekje om uw teen. Hierdoor komt tijdens de operatie zo min mogelijk bloed in de teen.
Voordat de nagelbeugel wordt geplaatst, zorgt de medisch voetzorgverlener er voor dat de scherpe uiteinden van je nagel niet meer in de huid drukken. Het plaatsen van een nagelbeugel wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.
Na het spoelen de voet en de teen goed afdrogen en eventueel het wondje afdekken met een pleister. Afhankelijk van de pijn is normaal lopen meestal weer mogelijk na twee tot vijf dagen.
Bij een wigexcisie wordt er een wigvormig stukje verwijderd uit de ooglidrand. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Wanneer wordt een wigexcisie gedaan? Een wigexcisie wordt gedaan om een biopt te nemen van een verdacht plekje op het ooglid of om het hele plekje in een keer te verwijderen (als het een klein plekje is).
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
De wigexcisie: het wegnemen van een wig van de ingegroeide nagel samen met het nagelbed en de matrix en een deel van de laterale nagelwal.
Een ingegroeide teennagel (medische term ungius incarnatus) is zeer pijnlijk en ontstaat meestal aan de nagel van de grote teen. De (zij)rand van de teennagel groeit niet naast, maar in de huid. De nagelwal wordt hierdoor uiterst gevoelig/pijnlijk doordat er een wond ontstaat.
Je nagel kan ook wat van vorm gaan veranderen. De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan.Het ziet eruit als een balpen.
Na de ingreep
Na een dag mag het drukverband eraf, kunt u de voeten baden en een pleister op de teen doen. Het hooghouden van de voet kan de pijn verlichten. Afhankelijk van de pijn kunt u meestal al na enkele (twee tot vijf) dagen weer normaal lopen.
In het kort
De huid naast de nagel wordt dik, rood en pijnlijk. Er zijn 2 behandelingen: De arts of pedicure doet iets onder uw nagel zodat de nagel over het nagelbed gaat groeien. Als uw klachten blijven, kan uw arts de zijkant van uw teennagel wegsnijden.
Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer vijftien tot twintig minuten. Uw arts zal met u overleggen welke behandeling in uw situatie het beste lijkt.
Behandeling: Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en gezorgd dat de nagel niet meer in de huid kan drukken ('drukvrij leggen').
Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen.
Komt een ingegroeide teennagel vaak terug ? Ondanks een geslaagde operative ingreep en pogingen om de wortel van de nagel te versmallen kan het probleem toch weer terugkomen: de nagel groeit weer in…
Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.
Een stootnagel (unguis pulsus) is een te korte nagel die tegen de voorkant van de teentop 'stoot'.
Raak de ontstoken huid rond je nagel niet aan.Meestal gaat het vanzelf weer over.Soms moet de huisarts een sneetje in je huid maken om de pus eruit te laten. Bij een erge ontsteking krijg je soms medicijnen.
Voor het herstellen van het nagelbed zijn er 2 opties: hechten en plakken. Bij een wijkende wond kunt u het nagelbed hechten met een dunne draad (5.0, eventueel nog dunner). Is verdoving gewenst, dan kan dat met een volair blok, wat even effectief is als oberstanesthesie.
Iemand met nagelbedletsel ervaart pijn aan de betreffende nagel en teen.Vaak is er een bloeding aanwezig of is er ander letsel van het nagelbed zichtbaar.
Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Rol het watje iets op en steek dit onder de nagel, dit zorgt ervoor dat de nagel niet in de huid prikt. Een andere mogelijkheid is met leukoplast de nagelwal naar beneden te trekken. Je krijgt dan het omgekeerde, je duwt de huid naar beneden i.p.v. dat je de nagel omhoog drukt.
Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken.