In 2019 bedroeg het gemiddelde jaarinkomen van een Marokkaans huishouden 91.933 dirham, of 7661 dirham per maand. Dit inkomen is verschillend naargelang het gaat over een huishouden in de stad of op het platteland.
Op het platteland bedroeg het gemiddelde maandinkomen per hoofd van de bevolking niet meer dan 1.297 dirham (+/- 120 euro), wat neerkomt op ongeveer 15.560 dirham (+/- 1.400 euro) per jaar. Het totale jaarlijkse inkomen van Marokkaanse gezinnen wordt geschat op ongeveer 767 miljard en 142 miljoen dirham.
Uit cijfers van de CNSS blijkt dat 45% van de opgegeven salarissen uit de privésector onder het minimumloon liggen en dat slechts 16% boven de 6000 dirham per maand uitkomt. Het minimumloon voor ambtenaren is sinds 2010 gestegen van 1885 dirham per maand tot 3258 dirham per maand in 2020.
BNP - Per hoofd van de bevolking (koopkracht): $8,600 (2017 est.) $8,300 (2016 est.)
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Ze verdient 900 euro per maand (450 is ongeveer het standaard salaris voor een call-agent; voor de Nederlanders komt daar nog een flinke bonus bovenop omdat ze Nederlandstalig zijn). 'Dat is vergelijkbaar met een dokter hier'. Voor Nederlandse begrippen is het misschien niet veel, maar hier kun je er veel mee doen.
De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD). Één euro is ongeveer 11 Dirham. Een auto huren in Marokko kan redelijk goedkoop. Een auto kost gemiddeld €160 en €1300 per week.
De benzineprijs is momenteel iets goedkoper dan in Nederland, ongeveer een euro per liter. Een volle tank kost circa drie- a vierhonderd Dirham (ongeveer dertig a veertig euro).
Het persoonlijke vermogen van koning Mohammed VI wordt door Forbes geschat op 5,7 miljard dollar. Dit maakt hem nummer zeven in de lijst met rijkste staatshoofden ter wereld. Een belangrijk deel van deze rijkdom is afkomstig van de participatie van de koninklijke familie in de SNI, de societé national d'investissement.
Dienstensector. Marokko is een grote toeristische trekpleister. Toerisme zorgt voor een grote bijdrage aan het BNP, instroom van vreemde valuta en is ook van groot belang voor de werkgelegenheid. Het toerisme blijft zich ontwikkelen in een stijgende lijn.
Sinds 23 juli 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II officieel opvolgde.
3. Tanger (950.000 inwoners)
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Het is het veiligst om mineraalwater uit flessen te drinken en liever in geen geval ongekookt kraanwater. Het kraanwater wordt wel gechloreerd en is in de meeste grote steden inmiddels wel drinkbaar, maar er zijn toch veel mensen die er last van krijgen.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
Magistraten en juridische adviseurs in Marokko, verdienen een gemiddelde maandloon van 20.488 dirham. Dat is meer dan het hoogste salaris in de Marokkaanse publieke sector, ondanks een gemiddelde toename van 31% sinds 2007, volgens een rapport van het Ministerie van Financiën.
Casablanca, als het economische centrum van Marokko en de grootste industriële markt van het land, huisvest het grootste aantal expats dat in Marokko werkt. Veel expats vinden ook jobs en banen in Rabat, Tanger, Marrakech, Oujda, Agadir, Meknes, Al Hoceima en Tetouan.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds is Equatoriaal-Guinea vanaf 2019 het rijkste land van Afrika.
In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.