Elk stukje van 0,01 is een honderdste en staan op de tweede plek achter de komma. Een honderdste zoals dat van 0,01 naar 0,02 kun je ook weer in 10 stukjes verdelen. Elk stukje van 0,001 is een duizendste en staan op de derde plek achter de komma. Hoe verder het cijfer achter de komma staat, hoe minder het waard is.
In een breuk is de correcte schrijfwijze honderdste. Hij was acht honderdste van een seconde sneller dan zijn tegenstander.
Het cijfer 5 staat voor 5 tienden en hebben een waarde van 0,50. Het cijfer 3 staat voor 3 honderdsten en hebben een waarde van 0,03.
Een procent is een honderdste. We gebruiken een % om het aan te geven. 5 procent is hetzelfde als 5%, 0.05, 5/100 of vijf honderdsten. Er zijn heel veel manieren om met procenten te rekenen.
Het eerste getal achter de komma, staat op de plek van de tienden. De 2 stelt dus 2 tienden voor. Je weet wel, de breuk 2/10.
Neem bijvoorbeeld een reep van 10 stukjes. Elk stukje is een tiende deel, Als je dat als kommagetal schrijft, schrijf je 0,10. De laatst 0 laat je weg, dus 0,1.
Als er twee getallen achter de komma staan zijn dit "honderdsten". Drieënzeventig-honderdste betekent dat het getal drieënzeventig (73) na de komma volgt.
Leg uit dat een honderdduizendtal een groepje is van 100 000, een tienduizendtal is een groepje van 10 000, een duizendtal is een groepje van 1000, een honderdtal is een groepje van 100, een tiental is een groepje van 10 en eenheden zijn de getallen van 1 t/m 9.
Hij viert morgen zijn 100ste verjaardag.
Het is een breuk. Een breuk kun je ook schrijven als een kommagetal. Bijvoorbeeld een ½ kun je schrijven als het kommagetal 0,5. We spreken dit uit als vijf-tiende.
Richtlijnen voor het schrijven van getallen voluit in letters. In een 'lopende tekst' schrijf je getallen tot twintig voluit. Getallen boven de twintig schrijf je in cijfers, dus: drie, acht, achtste, 21. De tientallen tot honderd schrijf je echter ook voluit: dertig, vijftig, 110, tachtigste.
1100 kun je uitspreken als 'éénduizend en honderd' of als 'elfhonderd'; 2300 als 'tweeduizend driehonderd' of 'drieëntwintig honderd'.
De vuistregel is dat we in lopende tekst de getallen onder de twintig, de tientallen en de ronde getallen daarboven in letters schrijven. De andere getallen schrijven we doorgaans in cijfers. Bij miljoen en miljard zijn combinaties van cijfers en woorden mogelijk.
Vaak wil je werken met honderdsten, bijvoorbeeld als je geld leent en daarvoor rente wordt gerekend. Elke honderdste die je extra moet terugbetalen heet een "procent" (het Latijnse "pro cento" betekent "per honderd"). Dus 0,01 = 1//100 deel = 1%.
Tekens binnen een woord – d.w.z. apostrofs, koppeltekens, accenten en trema's – dus wél. Getallen moeten in letters, niet in cijfers. Als iemand 4e of 4de (of 4e of 4de) schrijft in plaats van vierde, is dat 1 fout.
kun je rangtelwoorden afleiden door er -ste/-de of -e aan toe te voegen. Of -ste of -de juist is, hangt af van het getal waar deze achtervoegsels achter komen. Voorbeelden: eerste, tweede, achtste, twaalfde, duizendste. Als je deze rangtelwoorden in cijfers schrijft, wordt dat: 1ste, 2de, 8ste, 12de, 1000ste.
In geldbedragen (bijvoorbeeld bij wisselkoersen) worden cijfers achter de komma niet gegroepeerd. Getallen die uit vier cijfers bestaan, worden in de praktijk vaak zonder spatie of punt geschreven: 2000 kg, 5329 euro, 4567.
Duizend, of in cijfers geschreven: 1000 is een getal. Het is evenveel als 10 honderdtallen of 100 tientallen.
Het totaal aantal nullen van 100 (honderd) en van 0,01 (éénhonderdste) is gelijk. Zo heeft 1 000 000 (éénmiljoen) evenveel nullen als 0,000 001 (éénmiljoenste).
exacte waarden, zoals maten, temperaturen, gewichten, jaartallen en data: 'In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/u', 'Morgen wordt het 14 ºC', 'Een overnachting kost € 100,- (of: 100 euro) per persoon', 'We vertrekken op 15 maart.
Een ton is in het Nederlands spreektaal voor honderdduizend geldeenheden, bijvoorbeeld honderdduizend euro (€ 100.000,-).
Je legt uit dat je een kommagetal af kunt ronden op honderdsten, door te kijken naar het cijfer dat achter de honderdsten staat, het aantal duizendsten. Dit is het derde cijfer achter de komma.
De teller en de noemer van een breuk worden in de regel los geschreven, zowel bij zelfstandig gebruik (vier vijfde van de medewerkers, zes tiende van de aanwezigen) als bij bijvoeglijk gebruik (zeven tiende millimeter, zeven achtste seconde).