Om te voorkomen dat je waterleidingen bevriezen en je buitenkraan kapot vriest is het verstandig je buitenkraan op tijd af te tappen en af te sluiten voordat het gaat vriezen. Ben je dit vergeten? Kan gebeuren, maar gelukkig kun je je kraan nog redden door er noppenfolie of een oude deken omheen te wikkelen.
Een vorstvrije buitenkraan is uitgerust met een lange spindelas. Deze spindelas zorgt dat de watertoevoer aan de binnenkant van de spouwmuur wordt afgesloten. Zo kan de buitenkraan en de waterleiding dus niet meer bevriezen! De BONFIX vorstvrije gevelkraan is een buitenkraan die vaak wordt aangesloten.
De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm. diep, maar in de praktijk is dat 40 cm, maar opnieuw afhankelijk van de situatie. Bij meer isoleren, zal de leiding niet zo snel bevriezen, of het moet nog harder gaan vriezen.
Zorg voor een geïsoleerde en tochtdichte ruimte waar de hoofdkraan (water) en watermeter zich bevinden. Ga de watermeter en waterleiding isoleren met bijvoorbeeld een deken of verwarmingslint. Laat kwetsbare, slecht geïsoleerde leidingen leeg en sluit ze af. Denk aan de buitenkraan en leidingen in de tuin.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
Hoe tap ik mijn buitenkraan af? Draai eerst de stopkraan dicht en draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit open. Er loopt nu al een klein beetje water uit. Tot slot draai je de buitenkraan of de kraan in je schuur of kelder helemaal open: de rest van het water loopt er dan uit.
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
In de komende week wordt het erg koud. Dan kunnen waterleidingen en verwarmingsbuizen bevriezen. Als dat gebeurt, kan een leiding scheuren en ontstaat er lekkage. Om dat te voorkomen hebben wij voor u een aantal tips en wat u kunt doen als het toch mis gaat.
Een geknapte leiding is vragen om lekkage
Belangrijk om lekkages voor te zijn, is het afsluiten van de buitenkraan vóór de vorstperiode. Waarom? Omdat in de leiding van deze kraan anders water blijft staan wat kan bevriezen. Bevroren water zet uit en kan ervoor zorgen dat de leiding knapt.
Vorstvrije buitenkranen zijn door een ingebouwde, automatische leegloopinrichting beveiligd tegen bevriezen, zelfs als er een slang aan gekoppeld is. De geïntegreerde keerklep zorgt er namelijk voor dat er geen water in de installatie kan terugstromen. De leiding naar de kraan is na het sluiten dus altijd leeg.
Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
De Vsh Aqua-Secure vorstbestendige buitenkraan is wat ons betreft de beste vorstvrije buitenkraan. Eigenlijk alles klopt aan deze buitenkraan; de kwaliteit, het prijskaartje, het gebruikte materiaal en het design.
De gemiddelde kosten van het vervangen of de aanleg van een buitenkraan variëren tussen de €140,- en de €350,- . Deze prijzen zijn inclusief het isoleren van de waterleiding en het gat boren in de fundering of de spouwmuur.
Bij een vorstvrije buitenkraan die dicht is, is de leiding in de muur leeg. De vorstvrije buitenkraan wordt vanaf de buitenzijde bediend maar het afsluitingsmechanisme van de kraan zit aan de binnenkant van de gevel.
Voor het isoleren van de waterleiding maak je gebruik van polyethyleen buisisolatie. Deze schuif je over de waterleiding heen en de naden plak je af met buisisolatie tape. Bij bochten zaag je de isolatie in verstek om een goede aansluiting te verkrijgen. De afsluiters isoleer je niet.
Bij strenge vorst kan de temperatuur in een kunststof regenwaterafvoerleiding (HWA-leiding) gemakkelijk onder 0° Celcius uitkomen. AIs de leiding leeg is, zal er niet veel gebeuren. Een PVC-leiding wordt hooguit bros: hij breekt sneller als je er een klap op geeft of als er iets tegenaan valt.
Een leiding kan bevriezen bij temperaturen onder de nul, maar ook als er veel koude wind is.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
De aftapkraan zit na de afsluitkraan in het kruipluik/kelder. Zet hier wel een bakje of emmertje onder omdat het vaak lekt. Komt er geen water meer uit? Draai dan de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan iets openstaan.
Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.
Om het bevroren deel van de leiding kunt u enkele doeken wikkelen en deze met warm water doordrenken. Het is een snelle en gecontroleerde manier om de temperatuur op te voeren en de ijsblokkade te laten ontdooien. Op het moment dat de opengedraaide kraan begint te druppelen is de doorgang in de leiding weer vrij.
Wanneer uw leidingen bevriezen, kunnen ze bedekt zijn met vorst. Dit gebeurt omdat het water in de leiding ijskoud is, waardoor de oppervlaktetemperatuur van de leiding daalt tot een ijskoud niveau.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.