Als uw hond een nestje heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat de pups voor ze 7 weken oud zijn gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chippen kan gebeuren door een dierenarts of een beroepsmatige chipper, bijvoorbeeld een chipper van de Raad van Beheer.
Zorg dat er een werpkist klaar staat voor uw hond in een rustige, warme omgeving. Leg handdoeken, betadine, keukenweegschaal, een schaar, een emmer en navelklemmen klaar.
Zorg dat er in de werpkist (groot of klein) altijd een warm deel en een koeler deel is. Pups moeten kunnen kiezen of ze in de warmte of juist op een koelere plek gaan liggen. Kan dit niet dan ligt het risico op uitdroging op de loer. Hun ogen en oren zijn misschien nog niet volledig ontwikkelt maar hun gevoel is prima.
De eerste nachten bij je puppy slapen
Plaats de bench, een grote doos of mand in je slaapkamer als zijn slaapplekje. Op deze manier ben je dicht bij je pup en kun je hem geruststellen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk dat de bench niet eng wordt voor je pup, maar juist als een veilige plek wordt gezien.
Aanvankelijk moet de werpkist ten minste eenmaal per dag worden verschoond en vervolgens 2-3 keer per dag als de pups vaste voedsel beginnen te eten en als de moeder teef het niet voor hen opruimt.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten.
Bevalling hond wanneer is de teef leeg. Wanneer je geen foto hebt laten maken een week voor de geboorte dan weet je niet of de teef klaar is en de laatste pup geboren is. Indien je het vermoeden hebt dat de teef leeg is kan je vanaf onder de ribben richting geboortekanaal aftasten.
Dominante handelingen zoals de pup op zijn rug leggen, in zijn nekvel pakken of zelfs schudden zijn absoluut af te raden. Daardoor vertrouwt de pup u al snel niet meer en denkt hij dat hij zich tegen u moet verdedigen. Zo'n straf komt voor de pup vaak uit het niets, omdat hij zijn 'stoute' gedrag vaak als spel ziet.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken. De ontlasting kan dan ook wat dun zijn.
Bevalling hond
Zorg voor voldoende ruimte voor de puppy's. Een werpkist heeft een rand waar je hond makkelijk over kan stappen, maar de puppy's niet. Je hond kan tijdens de bevalling nog beslissen dat een andere plek meer geschikt is. Probeer haar niet op andere gedachten te brengen om stress te vermijden.
De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
Het gemiddelde voor alle hondenrassen bedraagt vijf tot zes puppy's. Bij kleinere rassen zijn de nesten meestal kleiner, hoe groter het ras, hoe meer puppy's je kunt verwachten.
Een jonge pup tot 10 weken mag maximaal 30 minuten alleen zijn. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken.
BEVRUCHTING. Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Als je een pup krijgt raden wij aan om minstens 3 weken vrij te nemen, het liefst nog langer. Wellicht dat je als je samenwoont samen vakantie kunt opnemen, afwisselend van elkaar, zodat de pup zo lang mogelijk niet alleen wordt gelaten. Je moet echt wat voor je pup over hebben en vakantie opnemen is daar één van.
Melk. De eerste weken van hun leven drinken pups uitsluitend moedermelk. Deze melk is zeer voedzaam en energierijk. Bovendien zitten in de eerste melk, ook wel biest of colostrum genoemd, afweerstoffen die de pups gedurende hun eerste levensweken beschermen tegen verschillende ziektes.
In de Nederlandse wet is de leeftijd waarop een pup het nest mag verlaten geregeld in Artikel 1.20. Leeftijd scheiden van dieren. Hierin staat vermeld dat een puppy minstens 7 weken oud moet zijn wanneer deze van de moeder wordt gescheiden.
Als u honden of katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. En aan deze extra regels: Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.
Een goede vuistregel is om je puppy één keer per maand te wassen en een bad te geven. Dit kan echter veranderen op basis van de behoeften van je hond en het type vacht dat hij heeft. Honden met een dubbele vacht hoeven niet zo vaak te worden gewassen, één of twee keer per jaar is dan meestal voldoende.
Vanaf dag 21 kan je dierenarts zwangerschap bij je hond herkennen met een echografie of een hormoontest. Ook kan je bij sommige honden al vanaf dag 1 merken of ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze ochtendmisselijkheid hebben.