Het gevoel wat je van jezelf hebt kan hoog of laag zijn. Als je een hoge waarde aan je eigenwaarde geeft, terwijl anderen je lager inschatten, dan zegt men dat je 'een hoge dunk' van jezelf hebt. Aan de andere kant kun je juist een gebrek aan zelfrespect hebben als je jezelf lager inschat dan hoe anderen je zien.
Hoge dunk van jezelf
Mensen met een teveel aan eigenwaarde hebben een te hoge dunk van zichzelf. Ze lijden aan zelfoverschatting, zijn onwijs tevreden over zichzelf, gedragen zich hautain, hoogmoedig en lijden aan een hoge form van zelfingenomenheid.
Een positieve eigenwaarde betekent dat iemand genoeg zelfrespect heeft. Heb je een negatieve eigenwaarde dan heb je een lage dunk van jezelf. Het tegenovergestelde is dan weer iemand met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Deze persoon heeft een hoge dunk van zichzelf en vindt zichzelf vaak beter dan anderen.
Verwaandheid = 1) Aanmatiging 2) Arrogantie 3) eigendunk 4) Eigenwaan 5) Eigenwijs 6) Hooghartigheid 7) Hoogmoed 8) Inbeelding 9) Indiscretie 10) Infatuatie 11) Kak 12) Laatdunkendheid 13) Morgue 14) Onbeschaamdheid 15) Onbeschoftheid 16) O...
geen goede mening over iets hebben.
Narcisme is gedrag dat wordt gekenmerkt door een overmatige focus op de eigen persoon en het eigen imago, egoïsme, fantasieën over invloed en macht, een niet-realistisch zelfbeeld en een gebrek aan gemeende empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, wordt een narcist genoemd.
Negatief zelfbeeld en lage eigenwaarde
Een negatief zelfbeeld is iets wat vaak al in de jeugd is ontstaan. Dit is vaak een samenloop van opvoeding, omgeving, negatieve familiegebeurtenissen, veel kritiek en feedback krijgen, gepest worden etc. Dit kan in latere relaties of binnen een werkomgeving versterkt worden.
Voor het krijgen van meer zelfrespect is het belangrijk dat jij je gelijkwaardig voelt met de mensen om je heen. Je moet leren dat jij net zo belangrijk bent als anderen en dat jouw mening ook belangrijk is. Geef voortaan gewoon jouw mening, zo horen mensen van je en weten ze dat jij ook belangrijk bent.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn en overeenkomen met de mening van anderen, maar kan ook te positief of negatief zijn.
Jachtig definities
naamw. Uitspraak: [ 'jɑxtəx ] Afbreekpatroon: jach·tig als je veel of vaak haast hebt Voorbeeld: 'een jachtig leven leiden' Synoniemen: : gejaagd, haastig Synoniemen: druk gehaast gejaagd gestressed haastig 1 definitie...
Bekwaam zijn
Je bent bekwaam als je de juiste kennis, vaardigheden en professionele houding hebt.
Hoe herken ik een negatief zelfbeeld bij mezelf? Je kunt een negatief zelfbeeld herkennen aan een aantal zaken, zoals het denken dat je niks goed doet of het niet tevreden zijn met jezelf. Je hebt geen of weinig zelfvertrouwen, vergelijkt jezelf vaak met anderen en ziet eigenlijk alleen je zwakke punten.
Een laag zelfbeeld (of minderwaardigheidscomplex) kun je herkennen aan de volgende signalen: Je hebt altijd kritiek op jezelf.Je legt je negatieve eigenschappen onder een vergrootglas en je hebt niet of nauwelijks oog voor je positieve eigenschappen.
Wat is een negatief zelfbeeld? Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over jezelf die tot uiting komt in je denken, in je gevoel en in je gedrag. Aan dit negatieve beeld van jezelf liggen vaak vervelende ervaringen uit het verleden ten grondslag.
Het gaat over hoe je over jezelf denkt. Je zelfbeeld wordt door verschillende dingen gevormd.Bijvoorbeeld door ervaringen, opmerkingen van anderen en opvoeding. Er is ook een beeld van hoe andere mensen jou zien, maar dat kan anders zijn dan hoe jij jezelf ziet.
Een kind met eigenwaarde vindt zichzelf oké, met zijn positieve én negatieve eigenschappen: 'Ik mag er zijn, ik ben tevreden met mijzelf'. Zelfvertrouwen zegt iets over de overtuiging van het kind in zijn eigen kunnen: het vertrouwen dat een kind heeft in de dingen die hij doet en wat hij wel of niet kan.
Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden. Je leert hoe je deze ongezonde patronen kunt doorbreken en ombuigen naar meer realistische en positieve gedachten en overtuigingen over je zelf.
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Wat is eigenwaarde eigenlijk? De termen zelfwaardering, zelfbeeld, eigenwaarde en onzekerheid worden vaak door elkaar gebruikt, ook in dit artikel. Meestal wordt hetzelfde ermee bedoeld.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.