Weegbree werkt verfrissend, reinigend en antibacterieel. Uitwendig wordt de weegbree gebruikt bij insectensteken, verbranding, zwelling, ontstekingen en verwondingen. Bij de eerste hulp kan een hand gekneusde bladeren worden gebruikt bij insectensteken en om bloed te stelpen bij wonden.
De jonge bladeren van de weegbree kun je heel goed in een gezonde salade verwerken. Omdat weegbree een sterke antibiotische werking heeft, remt het bacteriegroei en gaat het ontstekingen tegen. Als je het droogt of er sap van maakt, blijft het lang goed.
Weegbree werkt op de huid voornamelijk antimicrobieel, dus tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen. Ook werkt weegbree-extract kalmerend en verzorgend bij huidproblemen als eczeem, acne of bij allergische uitslag.
Aan Plantago kent men diuretische en haemostyptische eigenschappen toe. Auteurs bevelen in kruidenboeken weegbree aan ter behandeling cystitis met hematurie en bloedende, jeukende hemorroïden. Dierstudies wezen uit dat hydrofiele bladextracten werkzaam zijn als bronchodilatator.
Bij allerlei klachten zoals verkoudheid, bronchitis en dergelijke is het raadzaam gebruik te maken van weegbree. Het weert ontstekingen, doodt en remt de groei van verkeerde bacteriën en werkt verzachtend. Ook is het kruid een stimulans voor de nieren, want het helpt overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.
De belangrijkste manier om weegbree te voorkomen is het goed gesloten houden van de grasmat en de bodem voldoende te beluchten. Chemievrij bestrijden van gebeuren door uitsteken (zeer arbeidsintensief) of intensief te verticuteren, en snijden in combinatie met doorzaaien.
Bereid de weegbree net als spinazie. Weegbree is lekker in eigerechten, als broodbeleg en lekkere decoratie, kan worden ontsapt en verwerkt worden in sterke drank. Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie.
Toepassingen. De zeer jonge bladeren kun je rauw eten, bijv op een boterham. Smaakt aards. Oudere bladeren zijn wat bitter en lastig om te bereiden.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Voor €18.50 kunt U 500 gram weegbree thee kopen bij De Kruidenkoning. Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een vaste plant.
Je kunt weegbree herkennen aan zijn brede leerachtige groene bladeren die in de vorm van een rozet groeien. Afhankelijk van de soort kan de plant daarmee een doorsnee van wel 50 cm bereiken. In het midden van de plant groeien lange stelen met daarboven op een groen tot bruinachtig gekleurde aar.
Het belangrijkste kenmerk waar je weegbree aan kunt herkennen zijn de brede, ovale bladeren met (zeven) evenwijdig lopende bladnerven. De bladeren groeien in een rozet dicht bij de aarde. Alleen de bloeistengels, die wel wat lijken op korenaren, steken wat hoger boven de grond uit.
Op kalkhoudende bodems vind je in het grasland een opvallend lila bloeiende Weegbreesoort, de wat zeldzamere Ruige weegbree, Plantago media. De plant lijkt erg veel wat zijn uiterlijk betreft op de Grote weegbree, maar de bladeren en de bloeistengel zijn sterk behaard.
Wil je bladeren drogen zorg er dan voor dat ze losjes naast elkaar liggen en dat je ze vrij snel kunt drogen. Eventueel kan dit in de oven bij max. 40 graden, waarbij je de deur op een kiertje zet. Een andere mogelijkheid om de waardevolle stoffen van de weegbree te conserveren is het maken van een siroop.
Hondsdraf wordt van oudsher gebruikt tegen darmwormen. Het kruid is nuttig bij verkoudheid, griep, hoesten en infecties van de luchtwegen. Ook zou het werkzaam zijn bij blaasontsteking en is nuttig bij urineweginfecties. Hete thee van hondsdraf helpt om koorts te verlagen.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
Smalle weegbree is een onkruid dat veelvoudig voorkomt op weilanden, langs grachten, zelfs in je eigen tuin. Het kan vers of gedroogd gegeven worden. Smalle weegbree is een licht verteerbare plant. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's , hamsters, gerbils, degoes, muizen, ratjes, schildpadden,...
Weegbree ondersteunt de luchtwegen en verhoogt de weerstand van het organisme. Voor een vitaal paard! Weegbree heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en helpt bij kriebel in de keel. Dit kruid geeft verlichting, dus uw paard kan opgelucht ademhalen!
Habitat: Smalle weegbree is een soort met een brede ecologische range. Ze groeit in graslanden op droge tot vochtige, voedselarme tot voedselrijke standplaatsen. De soort komt zowel in gemaaide als in begraasde graslanden voor.
De Grote weegbree komt over de hele wereld voor. Hij is zeer algemeen en aan te treffen op open, vochtige zeer voedselrijke omgewerkte of betreden grond langs en op wegen en paden, in bermen en grasland. Maar je vindt de planten ook tussen stoeptegels, op parkeerplaatsen, in de goot van straten en soms zelfs op asfalt.
Ze bloeien met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst. Het is een heel algemene soort in onze vegetaties, vooral in graslanden en op meer ruderale plekken.