Een outplacementbureau helpt een medewerker om nieuw en passend werk te vinden in de vorm van een outplacementtraject. Een reorganisatie kan ingrijpend zijn, daarom wordt er via een programma van outplacement voor begeleiding gezorgd.
Wat is outplacement? Een professioneel extern outplacementkantoor begeleidt je in je zoektocht naar een nieuwe functie of zelfstandige activiteit. Dat helpt je op weg naar een nieuwe professionele uitdaging. Die begeleiding bestaat uit theoretische sessies en concrete praktijkoefeningen.
Outplacementbegeleiding houdt in dat een gespecialiseerde dienstverlener de ontslagen of ontslagnemende werknemer(s) helpt om snel een nieuwe baan te vinden of met een zelfstandige activiteit te beginnen.
Het outplacementtraject start met een intakegesprek waarin jouw persoonlijke situatie in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld die de basis vormt van het traject. In het plan van aanpak staan de activiteiten vermeld die je helpen bij het verkrijgen van een nieuwe baan.
Transitievergoeding gebruiken voor outplacement
De transitievergoeding is bedoeld om nieuw werk en daarmee een nieuwe inkomstenbron te krijgen. Via outplacement of scholing kunt u uw kans op een nieuwe baan vergroten.
Werkgever moet outplacement aanbieden als:
je minstens 45 jaar bent op het moment van je ontslag. het niet gaat om een ontslag om dringende reden.
Maximumperiode van 12 maanden. De werknemer heeft recht op een outplacementbegeleiding gedurende een maximumperiode van 12 maanden: Tijdens de eerste 2 maanden heeft hij recht op 20 uren begeleiding.
Hoeveel kost de outplacementbegeleiding? Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro.
Een werknemer van 45 jaar aan wie de werkgever een outplacement moet aanbieden, moet zijn werkgever schriftelijk in gebreke stellen als die geen outplacement aanbiedt. De werknemer kan zijn recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen als hij zijn werkgever niet tijdig en correct in gebreke stelt.
Heb je een opzegtermijn van minder dan 30 weken of een opzegvergoeding die een periode dekt van minder dan 30 weken? Dan heb je recht op outplacement als je aan deze voorwaarden beantwoordt: je werkte bij een werkgever uit de privésector, je werd ontslagen omwille van een niet-dringende reden.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto.Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Het kan allerlei oorzaken hebben: slecht management, collega's die niet klikken, of een reorganisatie. Werksfeer wordt vaak nog belangrijker gevonden dan salaris. Mensen die zich niet thuis voelen, presteren minder en ervaren stress.
Kleine wijzigingen in uw functie moet u op grond van het goed werknemerschap accepteren. Ook de hoogte van het loon staat in uw arbeidsovereenkomst opgenomen. Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever. Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt.
Een vrijstelling van outplacement houdt in dat u: geen outplacement moet vragen indien uw werkgever geen spontaan aanbod heeft gedaan; indien de werkgever toch spontaan outplacement aanbiedt, het aanbod mag weigeren zonder gevolgen voor uw recht op uitkeringen.
Duur van het sollicitatieverlof
Dan heeft de medewerker recht op een halve dag sollicitatieverlof per week in het begin van zijn opzegtermijn en één dag per week tijdens de 26 laatste weken van zijn opzegtermijn.
Er gelden twee strikte voorwaarden: De werknemer is minstens 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt. Er is geen re-integratietraject aan de gang voor de medewerker in kwestie.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.
Alleen in bijzondere gevallen kan de rechter uw opzegging ongedaan maken. Zo heeft de rechter een aantal keer het ontslag ongedaan gemaakt van een werknemer die duidelijk kon maken dat hij in een heel emotionele bui zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd, zonder echt ontslag te willen nemen.
Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.
Naast het loon van uw medewerkers, heeft u als werkgever nog andere personeelskosten. Denk hierbij aan vakantiegeld en loonheffingen. Ook maakt u misschien kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden, werkplekken en apparatuur voor uw medewerkers. Al deze kosten bij elkaar opgeteld noemen we personeelskosten.
Werkgeverslasten zijn de kosten die jij als werkgever betaalt bovenop het brutoloon. In het algemeen komen deze in Nederland neer op 20 tot 35 procent van het brutosalaris.
Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid ...
Hoe lang duurt een werkervaringsplek? Een werkervaringsplek is altijd tijdelijk. Afspraken worden gemaakt met inlenende en uitlenende partij, al naar gelang doel en mogelijkheden. De duur kan variëren van enkele dagen/weken/maanden tot een jaar.
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn.