Restjes groenten, pasta of kippenbotjes verstoppen het riool. Filter in dit geval eerst de etensresten uit je soep of saus voordat je het in het toilet gooit. En ook kleinere producten zoals koffiedik, rijst en bloem kunnen problemen geven en horen dus niet in de wc thuis.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst. Gooi ook je haar dus gewoon in de prullenbak.
Ik doe alles gewoon in de afvalbak of in de douche. Als je het regelmatig kaal houdt zoals ik, is dat trouwens zo weinig dat het ook niet in het doucheputje blijft zitten. Ik doe de badkamerdeur op slot en doe het dan in de douche, na afloop spoel ik het weer weg.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Voorkom verstoppingen en spoel geen afval en (vette) etensresten door de gootsteen of het toilet. Doordat vet gaat stollen en afval zich op gaat hopen kan er geen water meer door.
Naar de milieustraat
Dit is niet alleen beter voor het riool, maar ook heel economisch.
Maar hoe zit het dan met olijfolie, zonnebloemolie en koolzaadolie? Die oliën zijn namelijk altijd vloeibaar, ook als ze weer afkoelen. Maar ook díe kun je beter niet in de wasbak gooien. Olie mengt niet goed met water, waardoor het als een soort laagje in de leidingen achterblijft.
De zwaartekracht van het water drukt de uitwerpselen het riool in en de wc is weer schoon. Dit werkt dus op basis van de zwaartekracht van het water. Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt.
Wat in het riool mag
Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p's mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier. Vochtig toiletpapier mag worden doorgespoeld, maar andere vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose en kindergezichtdoekjes niet.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Een douche-wc – ook wel Japans toilet, douchetoilet of bidet-wc genoemd – is een wc met een uitschuivend sproeiertje erin dat je billen met warm water schoonspoelt na een bezoek aan het toilet. Hierdoor is het gebruik van wc-papier overbodig. En schoonspoelen met water is ook nog eens veel hygiënischer.
Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.
Verwijder eerst al het grotere materiaal zoals wc-papier (gebruik hiervoor plastic wegwerphandschoenen) en zet vervolgens de plopper over de volledige afvoer. Het principe is simpel, plaats de rubberen kop over de afvoer zodat die vacuüm zuigt en trek de plopper dan met een stevige beweging los.
Dan kun je een mengsel van heet water met een paar kneepjes afwasmiddel in de pot gooien. Het afwasmiddel lost vetten op en het gewicht van het water zorgt voor extra druk. Als laatste redmiddel kun je gebruik maken van een milieuvriendelijke ontstopper: een kopje baksoda (geen bakboeder!) met een kopje huishoudazijn.
Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden. Staat er een wc met een kruis doorheen, dan mogen de doekjes niet door de wc.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.