Groene bladgroentenSpinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt.
Bloedverdunners en vruchtensap
"Studies tonen aan dat je ook geen cranberry-, grapefruit- en granaatappelsap mag drinken, als je bloedverdunners gebruikt", adviseert Dr. Jay Bishop, specialist in vasculaire geneeskunde.
In groenten zoals aardappelen, avocado, komkommer, maïs, tomaten, pepers en wortelen zit relatief weinig vitamine K. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon zorgt voor een dagelijkse inname van een min of meer constante hoeveelheid aan vitamine K en vetten.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Je mag bloedverdunners niet combineren met bepaalde pijnstillers en drugs die een bloedverdunnende werking hebben, zoals alcohol. Ook kun je het beste voedsel en supplementen met vitamine K vermijden tijdens het gebruik van bloedverdunners.
Opmerking: Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met gember vanwege het potentieel om de bloedstolling te beïnvloeden.
Positief is dat patiënten veel voedingsmiddelen kunnen consumeren die als veilig worden beschouwd als ze anticoagulantia nemen. Dit zijn de voedingsmiddelen die als veilig worden beschouwd om te consumeren : vlees, vis en eieren. Melk, kaas en yoghurt.
In Nederland gebruiken we onder andere acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft.
Knoflook combineren met medicijnen
Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Kruidenmiddelen met knoflook kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:bloedverdunners. Antivirale medicijnen (saquinavir)
Veel supplementen hebben een gevaarlijke wisselwerking met bloedverdunners zoals warfarine. Het effect van de medicatie kan worden versterkt en je kan overmatig gaan bloeden. Het gaat om de supplementen visolie, knoflook, gember, ginkgo biloba, pau d'arco, moederkruid, vitamine E, vitamine K en witte wilgenbast.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Welk fruit bevat de meeste vitamine K? Een kiwi, bijvoorbeeld. En met een grote hand blauwe bessen zit je ook goed, dat is ook nog eens één van onze 7 favoriete snacks onder 100 kcal. Daarnaast bevatten peren een aardige hoeveelheid vitamine K en ook nog eens vitamine C.
Voorbeelden zijn Apixaban (Eliquis®), Dabigatran (Pradaxa®), Edoxaban (Lixiana®) en Rivaroxaban (Xarelto®). Het grote voordeel is dat deze producten minder onderhevig zijn aan de schommelingen in het bloed, waardoor je het minder moet controleren.
Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen.
Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.
Koude handen en voeten zijn typische bijwerkingen van één groep bloeddrukverlagende middelen: de bètablokkers, met namen eindigend op -lol, zoals atenolol, metoprolol, bisoprolol. Ze laten het hart trager kloppen maar verminderen ook de doorbloeding van de spieren in handen en voeten, die daardoor koud worden.
Het klopt dat gember in verband wordt gebracht met het versterken van de werking van bepaalde bloedverdunners. Op deze manier zou gember het risico op bloedingen kunnen verhogen.
RIVM en NVWA
Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) en Rode Salie (Salvia miltiorrhiza) hebben effect op de bloedstolling waardoor bloedingen kunnen optreden in combinatie met bloedverdunners.
Kruidenpreparaten met knoflook hebben mogelijk een remmend effect op de bloedstolling en kunnen daarom een additioneel effect hebben op de werking van antistollingsmiddelen.
Als men gevarieerd eet, is er geen probleem. De seizoensgebonden variaties worden door de trombosediensten opgepikt en de dosis aangepast. De beperkte dagelijkse schommelingen vormen niet echt een probleem. Men moet dan ook geen bepaalde voedingsmiddelen vermijden.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Als je bloedverdunners en alcohol gebruikt en jezelf bijvoorbeeld stoot, is de kans op interne of uitwendige bloedingen daarom groter. Dit kan leiden tot verschillende problemen. Het advies is daarom om niet te veel en niet te vaak alcohol te drinken, wanneer je ook bloedverdunners slikt.
Zorg er wel voor dat je ook groenten kiest die minder vitamine K bevatten . Voorbeelden zijn maïs, champignons, ui, aardappel, zomerpompoen en zoete aardappel.
Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan is riskant, zoals schimmelkazen van rauwe melk. Voorbeelden hiervan zijn 'Camembert au lait cru', 'Reblochon kaas' en 'brie de Coulommiers'. Kwark, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en veilig te eten.
Voor sommige personen die het medicijn Coumadin gebruiken, kan het eten van salades echter zorgelijk zijn, omdat veel slasoorten en trendy groenten rijk zijn aan vitamine K, wat de werking van dit medicijn kan verstoren . Coumadin wordt voorgeschreven om het risico op het vormen van bloedstolsels te verminderen.