Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een wasdroger een zelfreinigende condensor.
Als je begint met de droger schoonmaken, begin je veelal met het schoonmaken van het pluizenfilter. Dit filter vangt alle pluisjes en andere stofjes die van de kleding afkomen op. Dit filter is erg belangrijk om schoon te maken en doe je dan ook na elke wasbeurt en uiterlijk na twee keer drogen.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding. Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak.
Dit is de filter die achter het klepje links onder ( te demonteren door met een dun plaatje tussen de sparing te wrikken) zit. Hierachter wederom een klepje welke door het hendeltje te draaien los te nemen is.
Naast de twee pluizenfilters in de deur zit er nog een sokkelfilter achter het klepje links onder op de droger. Haal eens in de 6 weken even alle filters uit het apparaat en spoel ze af onder de kraan.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Het jaarlijks energieverbruik van een droger in een gemiddeld Nederlands huishouden is ongeveer 400 kWh. De kosten daarvan zijn ongeveer € 90,-. De droger is een apparaat dat behoorlijk wat energie verbruikt. Kijk bij aanschaf naar het energielabel, want het energieverbruik verschilt nogal per model.