Goed om weten: Wit haar is harder dan gekleurd haar waardoor het moeilijker is om het thuis te kleuren. Als je maar 20 à 30 % witte haren hebt kunnen kleurshampoos je helpen. Als hun aantal oploopt, moet je de hulp van een kapper inroepen.
Een van de beste manieren is *grijs haar kleuren met highlights*. Dat mengt het grijs met je basiskleur en maakt het minder zichtbaar. Sommige kastanjebruine highlights zullen je donkerbruine haar nieuw leven inblazen terwijl het de grijze haren goed dekt.
Als je grijs haar verven wil, kies dan een permanente kleurstof met zeer goede dekking. Vooral wanneer je van nature donker haar en dit graag lichter zou willen kleuren. Dat vraagt vooral om het goed lezen van de achterkant van de verpakking. Niet elke permanente kleur biedt ook daadwerkelijk honderd procent dekking.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen. 'Een grijze haar is en blijft grijs. ' Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.
Je zult misschien kiezen om je haar een natuurlijke kleur te verven, zoals tinten van bruin, zwart, rood of blond. Je kunt misschien ook een kleur kiezen als felrood, blauw, paars, roze, enzovoorts. Blijf voor een natuurlijk effect binnen 1-3 tinten van je natuurlijke haarkleur.
Het enige dat je nu nog nodig hebt, is een toner. Deze behandeling kun je bij een professionele salon laten uitvoeren. Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond.
Verf je je haar naar een lichtblonde haarkleur? Dan hoef je in principe qua kleurhoogte nergens rekening mee te houden en kun je gewoon verven met de kleurhoogte die je voor ogen hebt. Kies alleen wel voor een warme kleur, een koele kleur wordt te grauw.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Denk aan kleurshampoos, kleurconditioners, uitwasbare haarverf, tijdelijke haarkleuring enzovoort. Een kleuropfrisser is in tegenstelling tot haarverf tijdelijk, niet schadelijk voor je haar en goedkoop.
Grijze haren zijn stugger dan haren die nog hun natuurlijke pigment hebben. Niet iedere haarkleur pakt daarom goed op grijs haar. Een spoeling bijvoorbeeld, zie je eigenlijk nauwelijks. Geef bij de kapper daarom aan dat je graag je grijze haren wil verdoezelen.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.
Als het voorpigmenteren niet afdoende werkte op je grijze plukjes, kun je je haar gaan beitsen. Wanneer je erg hard, stug grijs haar hebt, dringt de verf moeilijker het haar binnen en dekt het de grijze haren niet goed.
Helemaal asblond of mediumblonde highlights
We kunnen grijs haar nooit goed nabootsen, daarom kun je het haar vervolgens het best kleuren in een asblonde tint. Voorwaarde is wel dat je al helemaal grijs bent, anders krijg je hier en daar een donkere uitgroei.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Grijze haren lichter maken is lastiger dan donker verven. Je kunt je haar alleen blonderen door het te laten bleken. Dit is wel schadelijk voor de conditie van het haar. Je kunt je haar in principe wel blond verven, maar blonde haarverf pakt minder goed op grijs haar.
Kun je grijs haar highlighten? Ja, je kunt grijs haar highlighten. Maar onthoud wel dat wanneer je grijs haar camoufleert met highlights, het doel is om zilveren haren te blenden en een ultra-natuurlijke finish te creëren.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Veel haaruitval kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, een bevalling, een operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van uw haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, lotions, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Je haar ontkleuren of blonderen
Bij beide methoden haal je namelijk het pigment uit je haar. Bij blonderen is dat uit je natuurlijke haar (dus zonder haarkleuringsproduct erin), en bij ontkleuren 'ont-kleur' je je haar, dus reduceer je de kleur die je eerder in je haar hebt gezet zo veel mogelijk.
Om toch een lichtere coupe te krijgen, zul je je lokken moeten laten ontkleuren, ook wel bleken of blonderen genoemd. Hierbij wordt waterstofperoxide gebruikt om de haarschubben open te zetten en de pigmenten eruit te halen.
Werkt zilvershampoo ook op bruin haar? Jazeker, een zilvershampoo speciaal bedoeld voor bruin of donker haar kan óók in bruin haar warme geeltonen vervagen, zeker als je highlights hebt. Het effect van zilvershampoo op bruin haar is hetzelfde als wanneer je een paarse shampoo op blond haar gebruikt.