De manden zijn in twee afmetingen beschikbaar: Klein: 1,4m x 1,2m (hoogte zonder branders 1,2m met branders 2,6m)Medium 1,8 x 1,2 m.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
De grootste operationele heteluchtballon ter wereld, een Cameron Z-750, heeft een inhoud van maar liefst 21.238 m3 dat komt overeen met 21.238.000 liter! Deze luchtballon vaart in Frankrijk en kan zonder moeite 32 personen vervoeren.
De reden hiervoor is dat wij iedereen mee kunnen nemen in de ballon, ongeacht de leeftijd, zolang de gezondheid het toelaat. Zo hebben wij al vaak mensen van boven de 90 jaar en mensen die slecht ter been waren mogen meenemen. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben wij een speciaal arrangement.
Door de mand zitten stalen kabels gevlochten waar de luchtballon aan vast wordt gemaakt. Er zijn verschillende soorten ballon manden, de wat grotere manden hebben verschillende compartimenten waardoor je niet met alle passagiers in een open ruimte staat, wel zo veilig.
In principe moet een luchtballon boven “bebouwing” 300 m boven het hoogste bebouwing varen. Men mag lager varen dan de minimum vlieghoogte bij het opstijgen en bij het landen met de ballon.
Het is niet kouder of warmer in de lucht dan op de grond. Als je een ballonvlucht maakt met C-Air ballonvaart dan heb je geen extra kledij nodig tijdens de ballonvaart. De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond.
Veel mensen vragen het zich af kan je hoogtevrees hebben in een luchtballon? Het antwoord is nee, je kan geen hoogtevrees hebben tijdens een ballonvaart.
Hoeveel passagiers kunnen er mee in een luchtballon? Wij hebben ballons van verschillende groottes. In de kleinste ballon kunnen 2-4 passagiers en de ballonvaarder plaatsnemen. In onze grootste luchtballon kunnen 10 à 11 passagiers en de ballonvaarder meevaren.
Toch is deze vraag niet met een antwoord te beantwoorden, deze varieert namelijk van 25.000 - 110.000 euro. Dit is een nogal brede range die wel snel beantwoord kan worden; de kleinste luchtballon geschikt voor een piloot en 1 passagier is leverbaar vanaf 25.000 euro.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Ballonvaren is volkomen veilig. In vergelijking met andere luchtsporten is het de veiligste sport uit de luchtvaart. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan rechtop blijven staan of kantellen bij de landing.
Luchtballonnen zijn niet te sturen. Soms vaart een ballon maar een relatief korte afstand en soms zelfs wel 30 kilometer. Hoe ver je komt hangt onder andere af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de ballon bereikt. Het is ook afhankelijk van het vinden van een geschikte landingslocatie door de piloot.
Dit hangt van de aard van de vlucht af. Een gemiddelde passagiersballonvaart duurt minstens 1 uur. Er zijn bepaalde vaarten waar een ballon verschillende uren in de lucht kan blijven. Hiervoor dient wel veel gas meegenomen te worden (dit is extra gewicht waardoor er minder passagiers meegenomen kunnen worden).
Het voordeel van dit type luchtballon mand is het gewicht, slechts 35 kg voor de mand en 14 kg voor de brander! Het opvouwbare aspect maakt het vervoer van de complete ballon in een gewone personenwagen mogelijk!
Een luchtballon heeft geen rem. Om tot stilstand te komen gebruiken wij de mand als "anker". Wanneer de piloot van de luchtballon de landing heeft ingezet zal hij de ballon leeg laten lopen door bovenin een klep, de zogenaamde parachute, te openen.
Vanaf welke leeftijd? De minimale leeftijd om met de ballon mee te mogen onder begleiding is 7 a 8 jaar. Kinderen die jonger zijn, hebben vaak geen geduld of zijn te klein om over de rand van de mand heen te kunnen kijken (1.25 m.).
Ballonvaart kledingadvies
Ballonvaren is een buitenactiviteit, nieuwe kleren zijn dus ongeschikt voor ballonvaren omdat kleding vies kan worden. Kleding wat u aan zou trekken voor een stevige wandeling is uitstekend geschikt voor ballonvaren.
Hoewel het misschien wel zo lijkt, is ballonvaren helemaal niet gevaarlijk. Integendeel, er komen amper ongelukken voor. Ballonvaren is uiterst veilig en als je het gaat vergelijken met andere luchtsporten, is het de veiligste sport uit de luchtvaart.
Haal een zelfhulpboek over omgaan met hoogtevrees in de bib. Geef zo weinig mogelijk toe aan je angsten en ga angstaanjagende situaties niet uit de weg. Ga de confrontatie aan en besef dat paniek ook terug overgaat. Doe dat wel geleidelijk.
Een van onze meest voorkomende vragen is: hoelang duurt een ballonvaart. Het ballonvaren duurt ongeveer één uur, gevolgd door een drink. Na ongeveer één uur ballonvaren, bekijkt de ballonvaarder waar het mogelijk is om te landen. De totale ervaring duurt ongeveer een drietal uur.
Is het koud in een luchtballon? In een luchtballon is het zeker niet koud. Doordat de luchtballon meevaart met de wind is het in de mand windstil. Daarnaast geeft de brander ook nog extra warmte af.
Een luchtballon mag wettelijk overal landen, omdat die afhankelijk is van de wind. De ballonvaarder heeft ook het recht de ballon zelfstandig van het erf te halen. Vaak weten de ballonvaarders bij welke landeigenaren een landing gevoelig ligt en bij wie het meestal geen enkel probleem is.
Ballonvaarten in de avond en ochtend zijn veiliger
Hoe meer kans de zon ziet om het aardoppervlak te verwarmen, hoe meer warme lucht. Boven een vochtige bosgrond heb je dus minder thermiek dan boven een stad waar de hele dag de zon op staat te branden. De warme lucht die opstijgt, koelt ook vanzelf weer af.