Ja. Australië is compleet omsingeld door water waar maar liefst tweehonderd van de vijfhonderd haaiensoorten ter wereld in rondzwemmen. Van de 26 gevaarlijke haaien in de wereld leven er zelfs 22 in Australië. De zogenaamde Big Three (stierhaai, tijgerhaai en witte haai) zwemmen vlakbij de Australische kust.
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
De walvishaai is de grootste haai- en vissoort ter wereld en zwemt over grote afstanden door alle tropisch gematigde wateren. Gemerkte dieren hebben afstanden afgelegd van wel 2000 kilometer in twee maanden en daarom vertonen walvishaaien wereldwijd weinig genetische variatie.
Alleen de koude wateren rondom de polen worden gemeden. Hij heeft een voorkeur voor wateren in de buurt van kolonies van zeeleeuwen, zoals de zuidkust van Australië, de zuidkust van Afrika en sommige eilanden langs de westkust van Noord-Amerika.
De kans dat je de Caribische Rifhaai tegenkomt tijdens een snorkelsessie is echter wel heel klein, maar duikers willen er nog wel eens een weten te spotten! De Caribische Rifhaai is over het algemeen ook ongevaarlijk, maar kan agressief worden van speervissers.
In de Noordzee komen volop haaien voor. Zo is er de haringhaai en de 12 meter lange reuzenhaai. Gelukkig hoeven zwemmers langs de Noordzeekust niet bang te zijn voor gevaarlijke haaien.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
De witte haai
Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.
De Megalodon was echt de koning van de oceanen en zeeën. Er is geen speciaal leefgebied voor de Megalodon aan te wijzen, hij leefde in vrijwel alle oceanen en zeeën over de gehele wereld.
Haaien houden niet van ondiep water, ondanks hetgeen er in sommige (Hollywood)-speelfilms wordt gesuggereerd. Zwem dus niet ver uit de kust en niet in diepe geulen. Zwem ook niet in wateren waar haaien zijn gesignaleerd, of als er daaromtrent een waarschuwing is uitgegaan.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
"Het kan zijn dat er te weinig voedsel is in hun normale leefgebied, waardoor de haaien helemaal tot de branding zwemmen om vis te zoeken. Het kan ook zijn dat ze het water waarin ze leven te warm vinden en zoeken naar verkoeling. Of misschien zijn ze gewond of ziek."
Haaien in aantallen
In 2022 werden wereldwijd 57* niet-uitgelokte aanvallen gemeld. Elk jaar bezwijken ongeveer 10 mensen aan een haaienaanval, meestal door slechte toegang tot medische zorg en niet zozeer door de omvang van de verwonding. De kans om door een haai te worden aangevallen is ruwweg 1 op 3.700.000.
4. Welke haaien zijn het gevaarlijkst en komen die in Europa voor? De stierhaai, de tijgerhaai en de witte haai zijn de drie soorten die het vaakst mensen bijten. Die laatste wordt heel sporadisch gezien in de Middellandse Zee, voornamelijk bij de Noord Afrikaanse kust (Tunesië, Libië etc.).
De steenvis heeft de eer om zich de giftigste vis ter wereld te noemen. De vis heeft zijn naam van geen vreemde, want hij lijkt ook écht op een steen. Bovenaan zijn rug heeft de steenvis dertien stekels die bij aanraking een dodelijk gif spuiten.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De orka is één van de gevaarlijkste dieren in de oceaan. Hij staat aan top van de voedselketen, wat betekent dat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Ze hebben niet voor niets de Engelse naam 'killerwhale'. Orka's jagen in groepen en daarom kunnen ze gemakkelijk grote prooien aan.
Hoewel de Megalodon geen natuurlijke vijanden had, moest de Megalodon zijn voedingsgebied samen delen met een andere kolossus genaamd: de Leviathan. De Leviathan is een uitgestorven walvis die ongeveer 12 miljoen jaar geleden leefde in wat tegenwoordig een woestijn is, gelegen in het huidige Peru.
Maar nu heeft de haai van 7 meter en 14 centimeter die in de Maltese wateren is gevangen, het record overtroffen. De lengte is bevestigd door drie wetenschappelijke mariene instituten. Het gewicht wordt geschat op 3 ton inclusief maaginhoud en lever. De leeftijd wordt geschat op 25/30.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
Er zijn drie soorten haaien te vinden in de Noordzee: Doornhaai, Hondshaai en Gladde haai. Aan onze kust komen die niet zo vaak, ze zijn meer te vinden langs de kust van Engeland en Schotland. Als je bang bent voor haaien, heb je aan onze kust dus eigenlijk niets te vrezen!
De meest voorkomende haaiensoort in onze Noordzee is de hondshaai (Scyliorhinus canicula) en nauwelijks meer dan een halve meter groot. De hondshaai wordt niet bedreigd en schopte het in 2015 zelfs tot vis van het jaar, op ons bord dan toch.
Voorbeelden zijn de witte haai, de tijgerhaai en de witpunthaai. Dergelijke haaien komen niet voor in de Noordzee, dus van haaienaanvallen zal aan de Nederlandse kust nooit sprake zijn.