Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op.
De bekendste manier om een haring te eten, is natuurlijk gezouten, rauwe vis bij de staart pakken en in de keel laten glijden. Ook kunt u hem in stukjes laten snijden met uitjes en zuur. Maar gebakken of gerookt is de haring ook heerlijk.
Veel mensen denken dat haring rauw wordt gegeten, dit is echter niet het geval. Haring is een bewerkt product. Door onder andere de pekel ontstaat er een enzymatische rijping dat zorgt voor de specifieke smaak en textuur.
De bekende manier om haring te eten, is natuurlijk de gezouten, rauwe vis bij de staart te pakken en in de keel te laten glijden. Vaak wordt dit gedaan met uitjes om de sterke smaak van de haring enigszins te neutraliseren. Maar je hoeft haring niet per se rauw te eten. Ook gebakken of gerookt kun je de vis eten.
Traditioneel eet je haring met uitjes van de staart, maar met haring kun je heel veel kanten op.
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Haring heeft een zoutgehalte van boven de 2%. Dit komt doordat de haring gepekeld wordt, oftewel geconserveerd in zout water. Het hoge zoutgehalte van de haring kan nadelige gevolgen hebben voor mensen met een hoge bloeddruk.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
De oorsprong van die uitjes bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!)
Volgens het Visbureau is de volvette haring met name een echte omega 3-bom.Dit zorgt onder andere de hersenen gezond te houden en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan. ,,Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren”, zegt ook Velzeboer. ,,Dat zijn allemaal onverzadigde vetzuren en dat maakt het gezond.
er in vis veel proteïnen zitten en juist weinig vet en calorieën. Vooral in magere vissoorten als kabeljauw, schol, tilapia en rog. Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Lekker en boordevol omega 3
Maatjesharing bevat een flinke dosis vitamines, zoals vitamine A, B12 en D. Daarbovenop is deze vette vis rijk aan omega 3-vetzuren. De vetzuren beschermen je tegen hart- en vaatziekten en bieden ondersteuning in het functioneren van de hersenen.
Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden.
In principe is het één en hetzelfde visje. Het verschil zit hem hierin: volgens de wet mag maatjesharing alleen als Hollandse Nieuwe verkocht worden vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Mits hij in dat verkoopjaar gevangen is.
Een zoute haring smaakt weliswaar veel vetter dan een zure, maar dat is ook het enige verschil wat betreft de vetten. Azijn uit een potje zure haring breekt dus ook geen vet af, zoals veel mensen denken.
Pas op met rauwe vis
Zo is het belangrijk om vis goed te verhitten. Rauwe of onvoldoende verhitte vis, schaal- of schelpdieren kunnen bacteriën of virussen bevatten waar je erg ziek van kunt worden. Deze gaan dood als je het door en door verhit, zodat het helemaal gaar is van binnen.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren.Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Vis kan besmet raken met listeria. Deze bacterie groeit ook bij lage temperaturen. Listeria is een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangeren en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.